Απηνής απομόνωση Λύτρα, που με τη μελέτη του επιβεβαίωσε ότι χιλιάδες θάνατοι μπορούσαν να έχουν προληφθεί – Απεκόπη η πρόσβασή του στα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχονται οι συντάκτες της έκθεσης από την κυβέρνηση, ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «δεν υπάρχει "καλή" και "κακή" έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα, που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και ότι τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα OpenData είναι ένδειξη δύναμης»

ΜΕΘ
Velonastongiaka

Το υπουργείο Υγείας έκοψε την πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον επίκουρο καθηγητή, Θεόδωρο Λύτρα, που με τη νέα μελέτη του επιβεβαίωσε ότι χιλιάδες θάνατοι από κορονοϊό θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αν υπηρχαν οι αναγκαίες ΜΕΘ.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Θεόδωρος Λύτρας παρέδωσε το δεύτερο μέρος της μελέτης (το πρώτο είχε δημοσιευθεί πέρυσι, το υπέγραφε και ο Σωτήρης Τσιόδρας και είχε προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων) στο υπουργείο Υγείας, στο Μαξίμου και στους αρμόδιους φορείς.

Η απάντηση της κυβέρνησης, ωστόσο, ήταν επιθετική και με πνεύμα από… άλλες εποχές, καθώς, μετά από μερικές ημέρες και χωρίς προειδοποίηση προς τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου του έκοψαν την πρόσβαση από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Με αναρτήσεις του στα social media και απαντώντας σε αιτιάσεις που δέχθηκε ο ίδιος αντί να τις δεχθεί ο ΕΟΔΥ, ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη» και όπως δηλώνει, είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα «στα οποία κόπηκε η πρόσβαση μου».

Σημειώνει επίσης ότι «μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης μας, άρχισε να γίνεται ευρύτερα κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα» και ότι ελπίζει «να το κατανοήσουν κάποια στιγμή και οι αρμόδιοι, και να προβούν σε ριζικές αλλαγές. Διότι τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται 5 μήνες μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τις νέες επιθέσεις που δέχθηκαν οι συντάκτες της έκθεσης από την κυβέρνηση, ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «δεν υπάρχει “καλή” και “κακή” έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα, που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και ότι τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα OpenData είναι ένδειξη δύναμης».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού