Πάτρα: Φεστιβάλ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας 30/9-2/10

Το Φεστιβάλ θα έχει τίτλο «Σχέδιο Απόδρασης» και θα λάβει χώρα στο δημοτικό αίθριο του «Έσπερου» δίπλα στην πλατεία Γεωργίου από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Τις τρείς μέρες που θα διαρκέσει τα σώματα και τα συναισθήματα βγαίνουν πλέον ρητά στο κέντρο της Πάτρας, κοινωνικοποιούνται και εντάσσονται στην σφαίρα του δημόσιου χώρου, φεύγουν δηλαδή από τον ιδιωτικό. Τρεις μέρες γεμάτες δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, που επιδιώκουν την ενεργή συμμετοχή του κόσμου, παράγουν μια ορατή ποιητική που αναζητάει νέα αιτήματα

Πάτρα, Φεστιβάλ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
Velonastongiaka

Το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων «ΕΡΙΦΥΛΗ» διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ της για την Έμφυλη Βία στο κέντρο της Πάτρας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών άλλων φορέων και πρωτοβουλιών.Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γεγονός που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και έχουν κεντρικό άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Φεστιβάλ θα έχει τίτλο «Σχέδιο Απόδρασης» και θα λάβει χώρα στο δημοτικό αίθριο του «Έσπερου» δίπλα στην πλατεία Γεωργίου από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Τις τρείς μέρες που θα διαρκέσει τα σώματα και τα συναισθήματα βγαίνουν πλέον ρητά στο κέντρο της Πάτρας, κοινωνικοποιούνται και εντάσσονται στην σφαίρα του δημόσιου χώρου, φεύγουν δηλαδή από τον ιδιωτικό. Τρεις μέρες γεμάτες δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, που επιδιώκουν την ενεργή συμμετοχή του κόσμου, παράγουν μια ορατή ποιητική που αναζητάει νέα αιτήματα.

Το τριήμερο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με στόχο τα στερεότυπα που διαμορφώνονται από την μικρή ηλικία, την παρουσίαση ενός σεμιναρίου αυτοάμυνας με θέμα την αποφυγή του κινδύνου («Stay Away»), εργαστήριο Expression Primitive με βάσεις στη χοροθεραπεία, προβολές, ομιλίες, συζητήσεις, μουσική και δικτύωση φορέων. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί με μια ευρεία συλλογική συζήτηση ξεχωριστών στο αντικείμενό τους ομιλητριών/ομιλητών, που θα έχει ως στόχο την παραγωγή συμπερασμάτων σε ζητήματα δεοντολογίας στην δημόσια έκθεση και παρουσίαση κακοποιητικών συμπεριφορών, ώστε ο αντίκτυπος του Φεστιβάλ να εκταθεί ακόμα περισσότερο και στο μέλλον.

Θα συμμετέχει η οργάνωση από την Αθήνα «G-All, Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων» σε μια βιωματική παρουσίαση της ψυχολογικής διάστασης της κακοποιητικής συμπεριφοράς και θα περιλαμβάνονται δράσεις από ειδικές/ειδικούς στο αντικείμενό τους, που εξετάζουν τα όρια των εαυτών μας και παρεμβαίνουν στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις μας.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιάζεται η υπαίθρια ομαδική εικαστική έκθεση #NotAlone OpenAir, η οποία αποτελεί μέρος της φετινής ετήσιας καμπάνιας #NotAlone – Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου ενάντια σε κάθε μορφή Κακοποίησης του ART HUB Athens.

Από το Μεξικό στην Ισπανία και μετά στην Χιλή, από την Πολωνία ως την Κύπρο και από εκεί στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά του σεξισμού και της κουλτούρας του βιασμού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το σύνθημα κατά της έμφυλης βίας ταξιδεύει για να ακουστεί δυνατά και στην Πάτρα. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, προσφέρονται νέοι τρόποι να αναμορφώσουμε το δημόσιο χώρο, τη δημόσια σφαίρα, μέσα από τη συνάρθρωση διαφορετικών θέσεων και ταυτοτήτων, που επιτρέπουν τη δόμηση πολλών διαφορετικών «εμείς» με στόχο την προσέγγιση της ουσιαστικής ισότητας. Η διοργάνωση αντίστοιχων γεγονότων ικανοποιεί την ανάγκη η δημόσια καταγγελία των φαινομένων έμφυλης βίας να συνιστά συγχρόνως και δημόσια παρουσία στον δημόσιο χώρο.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού