Ημερολόγιο ασημάντων 504: Παγκόσμια Μέρα κατά της Σήψης & φέιγ βολάν που τρομοκρατούν

Πέθανε και η Ελισάβετ στα 96 της γαντζωμένη στο θρόνο. Και ο Όσκαρ, ο σκύλος του Αλβανού στο διπλανό διαμέρισμα που πήγαινε τοίχο τοίχο  γιατί είχε τυφλωθεί

ιωβηλαιο ελισαβετ
Velonastongiaka

8.9.22 Πέθανε και η Ελισάβετ στα 96 της γαντζωμένη στο θρόνο. Και ο Όσκαρ, ο σκύλος του Αλβανού στο διπλανό διαμέρισμα που πήγαινε τοίχο τοίχο  γιατί είχε τυφλωθεί

  • Δυο τύποι έξω από τον ΟΠΑΠ συζητάνε.

-Τι κάνεις αυτό τον καιρό;

-Τίποτα ιδιαίτερο. Γαμώ το γκομενάκι μου.

Δεν είμαστε τόσο χυδαίοι μικροί. Είχαμε μια ντροπή, μια αγωγή, είμαστε από σπίτι. (Που κάηκε). Η εξέλιξη  βέβαια της «απελευθερωμένης» και απασφαλισμένης πια κοινωνίας με πρωτοπόρο την αμερικάνικη κουλτούρα και τα fuck της μας έκανε έτσι. Και η αγία γραφή τα απέδωσε όλα πιστά.  Εκείνο που δεν άλλαξε παρά τις επί μέρους βελτιώσεις είναι ο πατριαρχικός λόγος.  Η γυναίκα δεν βάζει εύκολα  κακή λέξη στο στόμα της ή στο χαρτί, παρά τα κάποια ηχηρά παραδείγματα στη λογοτεχνία (Κιτσοπούλου  κλπ… )

-Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944 οι Γερμανοί εκτελούν 28 Έλληνες αγωνιστές μεταξύ των οποίων και τη Λέλα Καραγιάννη

«Έχει ιστορία αυτός ο τόπος μην τον γαμάτε». Θανάσης Σκρούμπελος στο «Φίδια στον Κολωνό»

10.9.22 Παγκόσμια Μέρα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας. «Με συγκίνησε ο πούστης», λέει η φίλη στη φίλη στα αρώματα του  Χόντου χωμένες, «μού έστειλε λουλούδια»! Να και τα κορίτσια! Δυο δυό.

Η σκέψη της αυτοκτονίας σε βοηθάει να περάσεις τις δύσκολες νύχτες, λέει ο Νίτσε. Xμ,  δεν είναι βέβαιο. Ψάχνω ακόμη να βρω  τον τρόπο για να αυτοκτονήσω, δεν είναι απλό, θα βρούμε την άκρη διότι εκεί πάει τον πράγμα. Στην Ελλάδα οι απόπειρες αυτοκτονίες είχαν   να κάνουν πρωτίστως  με ερωτική απογοήτευση καθώς οι ψυχολόγοι δεν είχαν εισέτι πολλαπλασιαστεί  και τη σκληρή δεκαετία του ‘10 με τα μνημόνια η  φτωχοποίηση θέρισε κυρίως  τους  επιχειρηματίες   (Κρήτη), οι οποίοι τίναζαν τα μυαλά τους στον αέρα. Πόνταραν σε κάποια πράγματα, πίστεψαν στην ζωή και στην (ελεύθερη) οικονομία και διαψεύστηκαν.

Το ωραίο είναι να αυτοκτονήσεις όχι επειδή τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κι εσύ μαζί  τους, όχι έτσι…. Αλλά έτσι: καθώς περνάς μια γέφυρα ενός ποταμού χωρίς αποχρώντα λόγο  και (άνευ) νοήματος να πηδήξεις στο κενό.  Δεν έχουμε όμως ποτάμια να πέσουμε, δεν έχουμε  πηγές μονάχα λίγες στέρνες άδειες κι αυτές…  Οφείλεις να βρεις τον τρόπο να αυτοκτονήσεις φίλε γιατί υποφέρεις από περιττολογία και δεν υπάρχει κάποιος να σε ακούσει –το κατάφερες και αυτό, και ούτε  δραστήριος είσαι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στα επικλίνια παιχνίδια τελευταίος και καταϊδρωμένος πια.

Παγκοσμίως αυτοκτονούν περισσότερο στις  χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, η Σουηδία είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι το κλίμα λένε. Αλλά και στην Αυστραλία στο Σύδνεϋ, που έχει ηλιοφάνεια, οι νεκροί είναι πολλοί.  Ιδίως νεολαίοι. Ένα μεσημέρι είχα   δει την πλατεία (Martin Place) γεμάτη λουλούδια, γλάστρες, ανθοδέσμες, χύμα τριαντάφυλλα λευκά, ένας χείμαρρος.  Γιατί τόσος νέος θάνατος;

Απαγχονίζονται για λόγους υπαρξιακούς και οικονομικούς. Η άρρωστη ύπαρξη είναι σε αδιέξοδο και η αρρωστημένη κοινωνία δεν χαμπαριάζει.   Απελπισία είναι η λέξη. Δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις,   δεν έχει δουλειές και το πράγμα δεν καλυτερεύει, χειροτερεύει  καθώς ρομπότ και ιδιοφυείς αλγόριθμοι επελαύνουν. Τουκ τουκ τουκ. Όχι δεν κάνουν θόρυβο. Είναι αθόρυβοι, είναι η εναέρια γιόγκα,  οι νέοι δυνάστες με κάτι λάμψεις στο μεταλλικό τους κούτελο. «Ένας πραγματικός κύριος δεν πιστεύει στις μηχανές» Νίκος Καρούζος. Παρών!

 

12.9.22 Του Αγίου Αυτόνομου σήμερα…Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία. «Ένα άτομο που πετάει  για μια ώρα με το αεροπλάνο  έχει τόσο μερίδιο  στην εκπομπή βλαβερών αερίων όσο ο μέσος κάτοικος του Μπαγκλαντές  ένα χρόνο. Μπεατρίς Σελ Γερμανίς διευθυντικό στέλεχος Μεταφορών και Περιβάλλοντος ΕΕ. (και τον πιάνει και το κεφάλι του ! Αλλά είναι σε αποστολή, το άτομο: πρέπει να ανέβει στους ελέφαντες στο Μπαλί)

-Κάθε φορά που κάποιος στη Δύση ανάβει το μάτι της κουζίνας συμβάλλει σε μια πλημμύρα στο Μπαγκλαντές. Τζορτζ Μόνμπιο βρετανός ακτιβιστής.

Τι πρέπει να γίνει; Για να μην πλημμυρίζει το Μπαγκλαντές που πλημμύρισε την Αχαρνών και τη Δεριγνύ κι έφτασε μέχρι τα Πατήσια η ανθρώπινη πλημμύρα. Ορίστε, δεν ξαναπετάω. Δεν ανοίγω το μάτι της κουζίνας. Θα τρώω έξω, ας ανοίξουν άλλοι τα μάτια τους.

Την ίδια μέρα,  αλλά με άλλη πτήση, έχουν έλθει από το Σύδνεϋ εκτός από τη θυγατέρα Μαρία    η  Ντίνα και ο Γιώργος Μιχελακάκης κι άρχισαν αμέσως τα μαστορέματα. Την κόρη  μου την έχω δει ελάχιστα, κάνει την τουρνέ της με τα παιδιά, τους φίλους μου καθόλου, διότι μετά από κάποια χρόνια απουσίας βρήκαν το σπίτι τους στον Πειραιά σε άθλιο χάλι  και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.

 

13.9.22  Τρίτη και 13. «Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να ζήσουν τη ζωή τους αλλά όχι να τη φαντασθούν».    «Τα πράγματα είναι εδώ για να τα επινοήσουμε». Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Γκοντάρ; Έφυγε ο μεγάλος αιρετικός, ο αποδομιστής του σινεμά, στα 91 του χρόνια έκανε ευθανασία στην Ελβετία χωρίς να προλάβει να αλλάξει τον κόσμο.  Μας άφησε «Με κομμένη την ανάσα» και  τον «Τρελό Πιερό» με ένα Πωλ Μπελμοντό ανεπανάληπτο, να τον πιεις στο ποτήρι  και στα δύο φιλμ. Άφησε τη σπαραχτική «Αλφαβίλ» και την «Περιφρόνησή» του με την Μπριζίτ Μπαρντό. Υπηρέτησε το νέο κύμα και προπάντων ο Μάης του 68 φέρνει και τη δική του σφραγίδα. Μπαμ: Ζαν Λυκ Γκοντάρ!

-Σημαντική νίκη του Ιωάννη Μακρυγιάννη και των παλικαριών του σε βάρος του Κιουταχή στην Αθήνα (13 Σεπτέμβρη 1826) Ισχύει η φράση του Σκρούμπελου.

  • Παγκόσμια Μέρα κατά της Σήψης. Ουδέν σχόλιον. Πολλά άσχημα πράγματα μαζεμένα. Κένταυρος ενόψει και νέοι εμβολιασμοί. Η συνέχεια ενός ιατρικού δράματος που πάει να εξελιχθεί σε μαύρη τραγωδία καθώς όλοι λίγο πολύ φοβούνται, είναι δύσπιστοι και αρκετά κλωτσάνε. Πολλές αστοχίες και φασιστική ρητορική από τη διοίκηση της εταιρείας των αρίστων.
  • «Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», είπε ο ανθυπουργός εσωτερικής ασφάλειας και θα μείνει στην Ιστορία αναφερόμενος, όχι στους εμβολιασμούς, αλλά στα νέα μέτρα για την ενέργεια παρακαλώ και μετά ανασκεύασε σαν καλό παιδί. Γιατί κάπου πρέπει να μπει κι ένα μέτρο στο δημόσιο λόγο των κυβερνώντων α λα Μακιαβέλι που βλέπουν τους άλλους σαν ζουλού. Δεν έχουν ευαισθησίες, δεν έχουνε παιδεία, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει κοινό αίσθημα, δεν είναι μικροαστοί, δεν είναι αστοί,  δεν είναι διανοούμενοι, δεν είναι εργάτες που βασανίστηκαν οκτώ ώρες γι αυτό  που κέρδισαν, δεν καταλαβαίνουν από πόνο, είναι αναίσθητοι, είναι καρακίτσοι προερχόμενοι εκ του καρακιτσαριού, πολιτικάντηδες του αισχίστου είδους που δεν αξίζει όχι να τους ψηφίσεις, αλλά ούτε να τους φτύσεις.  Δεν βρίσκονται  στην αντιπολίτευση, που στο κάτω κάτω μπορεί να λέει ό,τι θέλει,  ούτε είναι  ημερολογιογράφοι να διηγούνται  την ιστορία της ζωής τους και να μηρυκάζουν  τον πόνο τους, ασκούν διοίκηση  και δεν μπορεί να γίνεται αυτό με τρόπο προσβλητικό και απάνθρωπο. Δεν θα γίνουμε Κίνα να μαζεύει τους ανθρώπους ο μπόγιας στους δρόμους. Ας το προσέξουν αυτό οι κεντρο-νεοφιλελεύθεροι γιατί μερικές φορές τα πλήθη όσο χειραγωγημένα κι αν είναι επιστρέφουν. Ο Σπινόζα πίστευε ότι τα πλήθη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών ελευθεριών εν αντιθέσει με τον Μακιαβέλι που θεωρούσε την εξουσία πάντα δημοκρατική.

 

14.9.22 Του Σταυρού, της Σταύας, της Σταυρούλας της Ρούλας. Με την Kiriaki Orfanos στο Αρχαιολογικό μουσείο. Υφάσματα αγαλμάτων σαν αληθινά. Τάφος Δ.  Αιχμές βελών από πυριτόλιθο θα σε τρυπήσουν.  Χάλκινο μακρύ ξίφος με περίτεχνη χρυσή επένδυση στη λαβή που διακοσμείται και απολήγει σε κεφαλές λιονταριών. Αρχαίος πολεμικός πολιτισμός με κέντημα.. Θαυμάζω την ελιά στην είσοδο του κυλικείου (χυμοί  και χορτόπιτα) και μια γαλήνη που εκπέμπει.  Όμως τα διαβρωμένα αγάλματα του ναυαγίου των Αντικυθύρων δίπλα μου βγάζουν μια απίστευτη ενέργεια λες και θα σαλέψουν.

Το μουσείο φιλοξενεί και  μία  έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής του Γιώργου Λαζόγκα με τίτλο The Past is now/ Το χτες είναι τώρα που επιχειρεί να συνομιλήσει με την αρχαία ομορφιά. Βρίσκω το εγχείρημα πολύ ενδιαφέρον και το λέω στη φύλακα. Αχ κύριε τι ακούμε καθημερινά, δεν περιγράφεται, μου λέει.  Κλωτσάνε οι Έλληνες…λέω

-Όχι τόσο, μου λέει. Οι Έλληνες είναι περίεργοι και εν τέλει δεκτικοί. Οι ξένοι δυσφορούν και διαμαρτύρονται, θέλουν αρχαία.

  • Επίθεση με…τρικάκια στο σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης (14/9), μέλη του Ρουβίκωνα που έγραψαν και συνθήματα στου τοίχους. Πιο συγκεκριμένα, αφορμή της επίθεσης στάθηκε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», που αφορούσε συμμόρφωση σε μέτρα στην ενεργειακή κρίση. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει είπε ο Αναπληρωτής με κείμενό του κάνοντας αναφορά και στην κόρη του που ήταν στο σπίτι μέσα.

Όλα αυτά τα χριστιανόπουλα που γίνανε αναπληρωτές δεν ξέρουν τι θα πει τρομοκρατία. Κινδύνεψε η κόρη του Αναπληρωτή από τα φέιγ  βολάν του Ρουβίκωνα! Ήμαρτον Θεέ μου Μεγαλοδύναμε! Ντράμα Κουίνα! Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για λίγες ψήφους!     «Στοχάσου λιγάκι, δίχως ανταλλάγματα: Δίχως αλήθεια και ψέμα» Ν. Καρούζος.

Στα Εξάρχεια. Παντού ένστολοι. Πίνεις τον καφέ σου κι από πάνω σου γέρνει ένας βαριεστημένος ματατζής που φυλάει τις λαμαρίνες του μετρό. Δώστου μια γουλιά κι αυτουνού. Μια γκαζόζα. Ξεροσταλιάζει. Οι μπάτσοι πουλάνε τη λαμαρίνη, γράφουν οι  αναρχικοί και γελάει λίγο το χειλάκι μας. Αγοράζω από το εναλλακτικό βιβλιοπωλείο της σακατεμένης πλατείας Εξαρχείων «Μάγισσες, μαίες και νοσοκόμες» των Barbara Ehnrenreich & Deidre English

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού