Τσίπρας: Η κυβέρνηση παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους

Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ διερευνητικές επαφές
Velonastongiaka

“Με σχέδιο και προτάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τεράστια κρίση ακρίβειας, να μπει ένα τέλος την λεηλασία του δημόσιου πλούτου και να ξαναφέρουμε την δικαιοσύνη στον τόπο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε αγρότες της Πέλλας στο χωριό Γαλατάδες.

“Στην υπαρξιακή αγωνία πρέπει να απαντήσουμε με σχέδιο, με προτάσεις. Όχι με υπερφίαλες κραυγές. Θαύματα δεν γίνονται. Αυτό που γίνεται είναι να σταματήσουμε αυτή την ρεμούλα. Να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση που είναι πρωτοφανής για τον τόπο. Να σταματήσουμε την λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη και με σχέδιο να δημιουργήσουμε υποδομές για τους αδύναμους, για τους παραγωγούς, για την μεσαία τάξη που λεηλατείται τα τρία αυτά χρόνια από τον μηχανισμό της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας” υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την αντιμετωπίζουμε με έκτακτα μέτρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος”. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος προειδοποίησε πριν από ένα χρόνο για “τσουνάμι ακρίβειας” και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: “Θυμάστε τις ανοησίες που λέγανε ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα θα είναι 2, 3 και 4 ευρώ και ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με την ακρίβεια; Βλέπαμε ότι έρχεται τσουνάμι. Και είπαμε, μειώστε τώρα τον ΕΦΚ για τα καύσιμα στο κατώτατο επίπεδο. Καταργείστε τον ΕΦΚ για τον αγρότη και τον παραγωγό. Να έχει δυνατότητα να μην καταβάλει ΕΦΚ. Να μου πείτε, σε αυτή την χώρα αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν μόνο οι εφοπλιστές. Οι αγρότες και οι παραγωγοί δεν μπορούν. Σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, λέμε. Και ταυτόχρονα είπαμε, μειώστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μπορεί να ανασάνει το μέσο νοικοκυριό και φορολογείστε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ακριβώς το αντίθετο και λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, που οδήγησαν σε μια σειρά από αρνητικές πρωτιές ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, γίνεται μια πρωτοφανής αναδιανομή πλούτου στην Ελλάδα. Γίνεται μια πρωτοφανής αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους. Από τους μεσαίους και τους φτωχούς σε κάποιους λίγους και ισχυρούς που βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται και παθαίνουν ίλιγγο από τα υπερκέρδη, την ώρα που η μέση οικογένεια, ο κόσμος της παραγωγής, της μισθωτής εργασίας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας.

Εκτακτα μέτρα για την ακρίβεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα και ανέφερε: “Τα έκτακτα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν και για όσο διαρκεί η κρίση έχουν να κάνουν με την πάταξη αυτής της διαδικασίας αναδιανομής. Δηλαδή, τη μείωση του ΦΠΑ. Με την τρομακτική ακρίβεια αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. Τα παίρνει από όλους μας στο σουπερμάρκετ και μετά δίνει κάποιες επιδοτήσεις για να πληρώσεις τους νταβατζήδες της ενέργειας. Να πληρώσετε τους λογαριασμούς για να μείνει αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας. Τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους. Αυτός ο μηχανισμός μόνο με πολιτική βούληση μπορεί να παταχθεί. Και χρειάζεται πολιτική βούληση. Δεν θα σας υποσχεθώ ότι θα κάνω θαύματα γιατί δεν είμαστε θαυματοποιοί. Αυτό που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι θα ξαναφέρουμε στον τόπο αυτό που έχει χαθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ποιο; Τη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις καμία κρίση, καμία δυσκολία”.

Υπαρξιακό το πρόβλημα των αγροτών

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα και είπε χαρακτηριστικά: “Το μεγάλο πρόβλημα είναι η τεράστια διαφορά της τιμής των προϊόντων από το χωράφι με αυτή που βλέπει στο ράφι ο καταναλωτής. Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα έχει και εδώ αρνητική πρωτιά. Η χώρα με μικρότερους μισθούς, με την χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, με υψηλότερη τιμή ρεύματος και την υψηλότερη ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που έχει το αγροτικό προϊόν στο χωράφι σε σχέση με αυτή που βρίσκουμε στο ράφι. Μεσοσταθμικά είναι 300%.

Σε όλη την χώρα όσοι καλλιεργούν την γη, όσοι βιοπορίζονται από τον πρωτογενή τομέα βρίσκονται μπροστά σε ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Αν θα συνεχίσουν να ασκούν αυτό το επάγγελμα ή αν θα αφήσουν τα χωράφια χέρσα και τις δεντροκαλλιέργειες αμάζευτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Διότι δεν βγαίνει. Όταν έχει τριπλασιαστεί το κόστος παραγωγής γιατί η τιμή της ενέργειας έχει πάει στον Θεό. Όταν δεν υπάρχει καμία πρόνοια για να αντιμετωπιστεί αυτό. Όταν έχουμε τετραπλασιασμό σχεδόν στα λιπάσματα και στα γεωργικά εφόδια, όταν οι τιμές παραμένουν χαμηλές στο χωράφι. Η εξίσωση δεν βγαίνει”.

Αναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και προέταξε την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισμών, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και το ζήτημα των χρηματοδοτικών εργαλείων ενίσχυσης των αγροτών και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την μεγάλη ελπίδα, το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν εφορμήσει οι μεγάλες γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στον δημόσιο πλούτο όλα αυτά τα τρία χρόνια σε δημόσιους οργανισμούς με τις απευθείας αναθέσεις, με τους κλειστούς διαγωνισμούς, με τις πελατειακές σχέσεις. Ζήτησα ειδική επιτροπή στη Βουλή για την κατανομή αυτών των κονδυλίων. Αρνήθηκαν. Γιατί θέλουν να προχωρήσουν στην απορρόφηση αυτών των χρημάτων σε κατευθύνσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει θέμα κεντρικού σχεδιασμού. Δεν γίνεται η αγροτική παραγωγή να έχει τόσο μικρό ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου. ‘Αρα λοιπόν η δική μας πολιτική βούληση ότι μια από τις πρώτες επιλογές μετά τις εκλογές μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Οι εξυπνάδες του Μητσοτάκη δεν μειώνουν τις τιμές σε ρεύμα και σούπερ μάρκετ ούτε προστατεύουν την πρώτη κατοικία

«Οι πολίτες υποφέρουν, η δημοκρατία υπονομεύεται από παρακρατικές μεθόδους και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κρύβεται από τη Βουλή, δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις, αλλά προτιμά να πηγαίνει σε προστατευμένα κομματικά ακροατήρια και να εκτοξεύει ύβρεις, εξυπνάδες, διχαστικό λόγο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιόδευσε στην αγορά της Έδεσσας.

«Με τις ύβρεις και τις εξυπνάδες, όμως, ούτε η τιμή του ρεύματος μειώνεται, ούτε η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ πέφτει, ούτε η πρώτη κατοικία προστατεύεται, από τα “κοράκια” και τους πλειστηριασμούς, για τους νοικοκυραίους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι ύβρεις και ο διχαστικός λόγος δεν κρύβουν τα προβλήματα», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Μητσοτάκη σε αυτόν τον «ολισθηρό δρόμο» και θα επιμείνει να δώσει ο πρωθυπουργός απαντήσεις στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες προβάλλοντας λύσεις στα προβλήματά τους, θα επιμείνει να βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους.

«Εμείς σε αυτόν τον δρόμο τον ολισθηρό δεν θα τον ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη. Αν έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τα πάντα, προκειμένου να διασωθεί, θα αντισταθούμε, δεν θα τον ακολουθήσουμε. Θα επιμείνουμε να τον βάλουμε στη Βουλή να δώσει απαντήσεις για αυτή την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή την οποία ο ίδιος έχει ενορχηστρώσει», είπε και συνέχισε: «Θα επιμείνουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, προβάλλοντας λύσεις στα προβλήματά τους, λύσεις ρεαλιστικές. Θα επιμείνουμε να είμαστε δίπλα στους αδύναμους, για να μη μείνει κανένας μόνος του σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Και, κυρίως, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επισπευθεί η προοπτική της λαϊκής ετυμηγορίας, να έρθει πιο κοντά η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση, που θα βγάλει την κοινωνία από το τέλμα και θα δώσει ανάσα στην κοινωνία και στην πατρίδα».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας η ελληνική κοινωνία υποφέρει από τις δραματικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια, στους μισθούς, στην αγοραστική δύναμη, στην προστασία της πρώτης κατοικίας».

Συνοδευόμενος από τη βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περπάτησε στην αγορά της Έδεσσας και τον κεντρικό πεζόδρομο. Μπήκε σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης και συζήτησε με τους ιδιοκτήτες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο αυτό της ακρίβειας και των αυξημένων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη διάρκεια της περιοδείας συναντήθηκε με τον επικεφαλής τΉς αντιπολίτευσης στοΝ δήμο Έδεσσας Ιωάννη Τσεπκεντζή, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της πόλης.

Συζήτησε με συνδικαλιστές που τον ενημέρωσαν για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή, με γιατρούς από το νοσοκομείο της Έδεσσας οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε προσωπικό και για το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας, όπως είπαν, έκλεισε η μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Συνομίλησε με καταναλωτές και πολίτες που εξαιτίας δανείων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Έξω από τα γραφεία τοπικής εφημερίδας συνομίλησε με στελέχη της και όταν ήρθε η συζήτηση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ακόμα και εκείνοι που ήταν αντίθετοι καταλαβαίνουν σιγά-σιγά τη μεγάλη σημασία της.

Σε ένα από τα καταστήματα ο ιδιοκτήτης του, του προσέφερε γκράπα και του υπενθύμισε ότι η τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί ο κ.Τσίπρας την Έδεσσα ήταν πριν 10 χρόνια και είχε μιλήσει σε συγκέντρωση υπό βροχή.

Μετά την Έδεσσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναχώρησε για το χωριό Γαλατάδες όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Πέλλας.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού