Σοβαρή διένεξη στην EE για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν για τη μορφή του πακέτου τον περασμένο μήνα, η τελική έγκρισή τους τέθηκε "στον πάγο" καθώς διεξάγονται περισσότερες συνομιλίες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου

Velonastongiaka

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε να γίνει ένας δεύτερος συμβιβασμός στο θέμα του ορισμού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, με μείωση στα 220 ευρώ από τα 275 ευρώ που είχε προτείνει ως όριο η Κομισιόν τον περασμένο μήνα. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών είχε τότε επικρίνει έντονα το σχέδιο και δύο διαφορετικέε ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.

Μια συμφωνία για ένα ανώτατο όριο τιμών είναι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει ο γόρδιος δεσμός της υιοθέτηση ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του να ενισχυθούν οι κοινές προμήθειες και να μπουν όρια στην ημερήσια μεταβλητότητα. Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν για τη μορφή του πακέτου τον περασμένο μήνα, η τελική έγκρισή τους τέθηκε “στον πάγο” καθώς διεξάγονται περισσότερες συνομιλίες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι Τσέχοι πρότειναν επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε πέντε από δύο εβδομάδες που είχαν αρχικά προταθεί. Η JPMorgan είπε ότι για να “έχει νόημα” σε όλη την ήπειρο, αυτό το ανώτατο όριο πιθανότατα θα πρέπει να είναι περίπου στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ακόμη χαμηλότερο, με βάση την εκτίμηση για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού