Πόσοι είναι στο στόχαστρο των βελγικών ανακριτικών αρχών;

Οι Βέλγοι εισαγγελείς υπό τον κ. Μισέλ Κλεζ, εξετάζοντας με απόλυτη διακριτικότητα αυτή την καταγγελία, συνεχίζουν οι ίδιες πληροφορίες, με έκπληξή τους βρέθηκαν μπροστά σε μια εκτεταμένη δραστηριότητα κύκλων, εταιρειών και μεμονωμένων προσώπων, που ασκούσαν χωρίς κανένα περιορισμό ή έλεγχο δραστηριότητες lobbying.

Κλεζ
Velonastongiaka

Ειδικού συνεργάτη

Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι των βελγικών ανακριτικών αρχών σχετικά το σκάνδαλο διαφθοράς, που με αφορμή την υπόθεση Καϊλή έχει ξεσπάσει και πλήττει την αξιοπιστία της ηγεσίας και των στελεχών της ΕΕ. Αυτό μεταφέρουν στο circogreco έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα, όπου επικρατεί προφανής αμηχανία τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Στρασβούργο, σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολύκροτη ιστορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το έναυσμα για τη δραστηριοποίηση της βελγικής εισαγγελίας δόθηκε πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα όταν Γάλλος ευρωβουλευτής ενημέρωσε τη βελγική αστυνομία ότι είχε προσεγγιστεί για να επιχειρήσει να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΕ στο θέμα των τιμών της ενέργειας, που ταλαιπωρεί αυτό τον χειμώνα την Ευρώπη. Δεν έχει γίνει επίσης γνωστό αν όποιος προσέγγισε τον Γάλλο ευρωβουλευτή εκπροσωπούσε εταιρικά συμφέροντα ή αν ενεργούσε στο όνομα κάποιας χώρας και με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς υπό τον κ. Μισέλ Κλεζ, εξετάζοντας με απόλυτη διακριτικότητα αυτή την καταγγελία, συνεχίζουν οι ίδιες πληροφορίες, με έκπληξή τους βρέθηκαν μπροστά σε μια εκτεταμένη δραστηριότητα κύκλων, εταιρειών και μεμονωμένων προσώπων, που ασκούσαν χωρίς κανένα περιορισμό ή έλεγχο δραστηριότητες lobbying. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η ίδια δραστηριότητα με κέντρο τις Βρυξέλλες έχει επεκταθεί και σε χώρες-μέλη, χωρίς να έχει  συγκεκριμενοποιηθεί κάποια άλλη πληροφορία σχετικά μ’ αυτό.

Σε αντίθεση με διαρροές από διάφορες πηγές ότι η υπόθεση Καϊλή τεκμηριώθηκε από παρακολουθήσεις των τηλεφώνων της ίδιας και του περιβάλλοντός της, από τη βελγική εισαγγελία αφήνεται να εννοηθεί, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το κουβάρι σχετικά με την ελληνίδα μέχρι πριν λίγο αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ξετυλίχτηκε από φυσικές παρακολουθήσεις και δεν ήταν τα κινητά αυτού του κυκλώματος που προσέφεραν τα στοιχεία για τις ανακριτικές διαδικασίες. Μάλιστα αυτό συνδέεται ακριβώς με τη διακριτικότητα με την οποία έχει επιλεγεί να διεξαχθούν οι έρευνες, μια διακριτικότητα που δεν θα ήταν διασφαλισμένη εάν η βελγική εισαγγελία είχε επιλέξει να ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της Εύας Καϊλή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από  τις Βρυξέλλες, ο κ. Μισέλ Κλεζ έχει μακρά ιστορία σε έρευνες σχετικά με το οικονομικό έγκλημα. Ο ίδιος είναι μάλιστα συγγραφέας, με το πρώτο μυθιστόρημά του να έχει κυκλοφορήσει από το 2006 με τίτλο «Salle des pas perdus» (Η αίθουσα των χαμένων βημάτων). Το τελευταίο μυθιστόρημά του κυκλοφόρησε το 2021 με τίτλο: «Insider Crime» (Έγκλημα εκ των έσω).

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο  ο ίδιος είχε παρακινήσει τους πολίτες να διαδηλώσουν για την κάθαρση στην οικονομία και να μην κινητοποιούνται μόνο για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως είχε δηλώσει συγκεκριμένα: «Ο πολίτης πρέπει να βγει στους δρόμους διεκδικώντας κάθαρση στην οικονομία. Όταν βλέπω νέους να διαδηλώνουν για το Κλίμα, τους προτρέπω να διαδηλώσουν και για τη Δικαιοσύνη και την κάθαρση της οικονομίας. Είναι επείγον. Επιπλέον, αυτά τα δύο εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Ίδια αίτια, ίδιο αποτέλεσμα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το οικονομικό έγκλημα. Θα χρειαζόταν μια Γκρέτα Τούνμπεργκ υπέρ κάθαρσης στην οικονομία. Όσο ο πολίτης δεν το αντιλαμβάνεται και δεν το καταγγέλλει, ο πολιτικός κόσμος δεν θα κινηθεί. Είναι σαν το θέμα του Κλίματος. Τα κόμματα κινήθηκαν πραγματικά μόνο όταν ο κόσμος βγήκε στους δρόμους».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού