ΕΕ – IPCR: Σύσταση για τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα – ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή

ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην πανδημική έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το νέο στέλεχος XBB.1.5

Κίνα
Velonastongiaka

Συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/01.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν:

* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα

*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην πανδημική έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το νέο στέλεχος XBB.1.5

Δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή του κορονοϊου κατά την εξέλιξη της της πανδημικής έξαρσης στην Κίνα σύμφωνα με τα δεδομένα που παρασχέθηκαν επισήμως από τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανάλυση του κινεζικού CDC έδειξε υπεροχή των υποστελεχών BA.5.2 και BF.7, γεγονός που σημαίνει ότι η Omicron παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, με βάση πρόσφατη γονιδιωματική αλληλουχία, με τους επιστήμονες να στρέφουν ωστόσο την προσοχή τους στο στέλεχος XBB.1.5 της Omicron συλλέγοντας στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τον ΠΟΥ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Omicron έως τώρα η επικινδυνότητα του οποίου είναι υπό αξιολόγηση, με τα στοιχεία προς το παρόν να μην υποδυκνείουν πιο σοβαρή νόσηση.

Το νέο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ δίνοντας διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων ανά δύο εβδομάδες, καθώς εμφανίζει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα πλήττοντας περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες μέχρι στιγμής, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο διαδεδομένο, ενώ πιθανότατα θα κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Η παρακολούθηση των παραλλαγών του Covid έχει γίνει δύσκολη καθώς η γονιδιωματική αλληλούχηση μειώνεται σε όλο τον κόσμο,

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ εκφράζει τις ανησυχίες του για την υποβάθμιση της κατάστασης στην κινεζική επικράτεια, κάνοντας λόγο για “μη αντιπροσωπευτικά” μεγέθη κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού