ΕΕ-Ελλάδα: Πτώση του πληθωρισμού, αλλά τα στοιχεία δεν δικαιολογούν καμιά αισιοδοξία

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, ενώ όλα τα βασικά στοιχεία του πυρήνα του πληθωρισμού επιταχύνθηκαν

πληθωρισμός ευρωζώνη
Velonastongiaka

Υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% έναν μήνα νωρίτερα, καλύτερα από την πρόβλεψη για 9,7% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, τα κατ’ αρχάς καλά νέα σκιάζονται από το ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, ενώ όλα τα βασικά στοιχεία του πυρήνα του πληθωρισμού επιταχύνθηκαν.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια της αύξησης των τιμών, επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι φοβόταν η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Στην Ελλάδα η πρώτη μέτρηση δείχνει πληθωρισμό 7,6%..

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9%). Ωστόσο η κάμψη του ρυθμού αύξησης του δείκτη το συγκεκριμένο μήνα συνοδεύεται από σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα. Αυξήσεις 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά. Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται 12μηνο από την έναρξη του ράλι. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8%, στα στερεά καύσιμα 23,2%. Πτωτικά ωστόσο κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3%.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού