Σε πολύχρωμη «φωλιά» άστρων εισέβαλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (vid)

Το Hubble που έφερε επανάσταση στη μελέτη των σφαιρωτών σμηνών εντόπισε και φωτογράφισε το σφαιρωτό σμήνος NGC 6355 που βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιάδων ετών φωτός στον αστερισμό του Οφιούχου το οποίο μοιάζει με μια πολύχρωμη φωλιά άστρων

NGC 6355
Velonastongiaka

Μια νέα εκπληκτική εικόνα από ένα σφαιρωτό σμήνος κατέγραψε το  διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή  σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στο γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα.

Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.  Η πυκνότητα αυτών των σμηνών και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των άστρων βρίσκονται σε αυτό δημιουργούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα που προσπαθούν να μελετήσουν οι επιστήμονες.

Το Hubble που έφερε επανάσταση στη μελέτη των σφαιρωτών σμηνών εντόπισε και φωτογράφισε το σφαιρωτό σμήνος NGC 6355 που βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιάδων ετών φωτός στον αστερισμό του Οφιούχου το οποίο μοιάζει με μια πολύχρωμη φωλιά άστρων και η μελέτη του σμήνους αναμένεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία τόσο για αυτές τις κοσμικές δομές όσο και για την συμπεριφορά των άστρων γενικότερα.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού