Γαλλία: Επιδιώκει εκτεταμένη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής

Στόχος καθίσταται «μία στρατηγική "Made in Europe" με περισσότερες κρατικές ενισχύσεις και νέα κονδύλια της Ε.Ε.

Velonastongiaka

«Η Γαλλία επιδιώκει εκτεταμένη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής ως απάντηση στις αμερικανικές επιδοτήσεις για τις πράσινες τεχνολογίες», επισημαίνει σε άρθρο της η Handelsblatt (ΗΒ).

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας, στόχος καθίσταται «μία στρατηγική “Made in Europe” με περισσότερες κρατικές ενισχύσεις και νέα κονδύλια της Ε.Ε.. Ως πρώτο βήμα προτείνεται η δημιουργία ενός “ταμείου έκτακτης ανάγκης για την κυριαρχία”, για το οποίο θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν κονδύλια από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. […] Σε ένα δεύτερο βήμα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο κατά το πρότυπο του προγράμματος “Sure”, με το οποίο η Ε.Ε. στήριξε τα κράτη-μέλη με φθηνά δάνεια για τη χρηματοδότηση εργασίας μικρής διάρκειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Επιτροπή άντλησε τα χρήματα μέσω ευρωπαϊκών κοινοτικών ομολόγων, για τα οποία εγγυώνται τα κράτη-μέλη». Με αυτές τις προτάσεις φαίνεται να συμφωνεί η Επιτροπή, η οποία προτείνει επιπλέον «τα κράτη-μέλη να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στον καθορισμό του ύψους των αντίστοιχων επιδοτήσεων προς τις εταιρείες». Τέλος, κομβική κρίνεται και η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις εταιρείες, «ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αθέμιτης εκτροπής των επενδύσεων σε τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης».

Η αντιμετώπιση του αμερικανικού προγράμματος είναι ένα από τα κύρια θέματα του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών που προγραμματίζεται για την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο, σύμφωνα με τη HB, «η Γερμανία είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», με εξαίρεση το SPD το οποίο φαίνεται αρκετά δεκτικό προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού