Μειώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας μετά από 60 χρόνια

Οtop3ι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βλέπουν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα συρρικνωθεί κατά 109 εκατομμύρια έως το 2050

Covid-19
Velonastongiaka

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανέφερε μείωση κατά περίπου 850.000 άτομα σε πληθυσμό 1,41175 δισεκατομμυρίων του 2022, σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση από το 1961, το τελευταίο έτος του μεγάλου λιμού της Κίνας. Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, που δεν αναπλήρωσαν τους 10,41 εκατ. θανάτους, διευκρίνισε στατιστική υπηρεσία της Κίνας σε έκθεσή της.

Το νέο αυτό δεδομένο, καθιστά ενδεχομένως την Ινδία το πιό πολυπληθές έθνος του κόσμου. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προέβλεψαν πέρυσι ότι η Ινδία θα έχει πληθυσμό 1,412 δισεκατομμυρίων το 2022, αν και δεν περίμεναν ότι η χώρα της Νότιας Ασίας θα ξεπεράσει την Κίνα μέχρι φέτος.

Η Ινδία, ωστόσο, συλλέγει πληθυσμιακά στοιχεία κάθε 10 χρόνια και η τελευταία απογραφή της, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2021, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Μακροπρόθεσμα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βλέπουν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα συρρικνωθεί κατά 109 εκατομμύρια έως το 2050, υπερτριπλάσια μείωση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους το 2019.

Αυτό έχει οδηγήσει τους εγχώριους δημογράφους να εκφράζουν ότι η Κίνα θα γεράσει πριν πλουτίσει, επιβραδύνοντας την οικονομία, καθώς τα έσοδα μειώνονται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται λόγω της εκτίναξης των δαπανών υγείας και πρόνοιας.

«Οι δημογραφικές και οικονομικές προοπτικές της Κίνας είναι πολύ πιο δυσοίωνες από ό,τι αναμενόταν. Η Κίνα θα πρέπει να προσαρμόσει τις κοινωνικές, οικονομικές, αμυντικές και εξωτερικές πολιτικές της», δήλωσε ο δημογράφος Yi Fuxian.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας και η κάμψη του μεταποιητικού βάρους θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις υψηλές τιμές και τον υψηλό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να εξαρτάται περισσότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας», πρόσθεσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Ο Kang Yi, επικεφαλής της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «η συνολική προσφορά εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση».

Ο ρυθμός γεννήσεων στην Κίνα πέρυσι ήταν μόλις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, από 7,52 γεννήσεις το 2021, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού