Ενόψει της γιορτής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στις 23/02, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προανήγγειλε την Τετάρτη πως η χώρα του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.
Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»).
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο».
Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος» του Πούτιν η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν εκλαμβάνει την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START ως ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και τη χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».
«Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Όχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ.
Τον ίδιο χαρακτηρισμό (σ.σ. «μεγάλο λάθος») χρησιμοποίησε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου» (εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ) στη Βαρσοβία. Επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εξέλιξη αυτή.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή της συμμετοχής της χώρας του στη συνθήκη New START με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η συνθήκη προβλέπει ανώτατο όριο στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσει κάθε χώρα, καθώς και επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Γκουτέρες: «Θλιβερό ορόσημο» για τον λαό της Ουκρανίας
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε εκ νέου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.
«Η (ρωσική) εισβολή συνιστά προσβολή στη συλλογική μας συνείδηση», είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την επέτειο «θλιβερό ορόσημο» για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Αναφερόμενος στις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε: «Ακούσαμε έμμεσες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η αποκαλούμενη χρήση μη στρατηγικών (ή τακτικών) πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Γκουτέρες.
Επανέλαβε τους φόβους του για κλιμάκωση της σύγκρουσης και συμπλήρωσε ότι όσο περισσότερο συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, τόσο πιο δύσκολη θα καταστεί η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Μια βιώσιμη ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ: Για άλλη μια φορά, γερμανικά άρματα μάχης θα σκοτώνουν Ρώσους
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τη Γερμανία και άλλα κράτη της Δύσης πως στη σύρραξη στην Ουκρανία έχουν ελατήρια ανάλογα με εκείνα των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και πριν από 80 χρόνια, εμπλέκονται ύπουλοι και ισχυροί εχθροί οι οποίοι θέλουν να κυριεύσουν τη χώρα μας και να μας καθυποτάξουν», πέταξε ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση.
«Για άλλη μια φορά, γερμανικά άρματα μάχης θα σκοτώνουν Ρώσους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα βαριά τεθωρακισμένα Leopard 2 που έχουν υποσχεθεί να στείλουν στον ουκρανικό στρατό οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Καθώς αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, η ΓΣ του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα να περάσει ψήφισμα με το οποίο θα καλεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της. Προγραμματίζεται να εκφραστούν πρεσβευτές και ανώτεροι αξιωματούχοι δεκάδων χωρών ενόψει της ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Δύση πως αυτή προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως χρησιμοποιεί αυτή τη σύρραξη ως εργαλείο για να αποδυναμώσει αν όχι να σβήσει τη χώρα του από τον χάρτη. Ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του αντέταξε προχθές Τρίτη πως «ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο» και «μπορεί να τον τελειώσει με μια του λέξη», επιμένοντας πως «οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης δεν επιδιώκουν ούτε να ελέγξουν, ούτε να καταστρέψουν τη Ρωσία», σε ομιλία του στη Βαρσοβία.
Στα πεδία των μαχών, οι συγκρούσεις μαίνονται και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν.
Η Ισπανία στέλνει 6 Leopard 2 στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε την απόφαση να στείλει καταρχήν έξι βαριά άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόβλες, ενημερώνοντας τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας στη Μαδρίτη.
Δεν αποκλείεται να προμηθεύσει περισσότερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αν κρίνει πως είναι «απαραίτητο», πρόσθεσε η υπουργός.
Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε η ίδια.
Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 τέτοια άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής . Από αυτά, τα 108 είναι Leopard 2A4, παλαιότερα, και 239 είναι 2A6, πολύ πιο σύγχρονα.
Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο πιο εξελιγμένα Leopard 2A6. Είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας, εξήγησε η κυρία Ρόβλες.
Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν 14 και 3 Leopard 2A6 αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14.
Την περασμένη εβδομάδα, 55 ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα Λέοπαρντ· η εκπαίδευσή τους θα είναι εντατική και πιο βραχυχρόνια από ό,τι είθισται. Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων αυτών – το καθένα έχει τέσσερα-, όσο και για τεχνικούς.