Οι ΗΠΑ τίμησαν την Παρασκευή την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, νέους ελέγχους στις εξαγωγές και δασμούς που στοχεύουν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει πόλεμο.
Η Ουάσιγκτον είπε επίσης ότι θα παράσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα όπλα για το Κίεβο καθώς προετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση. Η βοήθεια δεν περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ζήτησε η Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συμβουλευτεί τους ηγέτες των συμμάχων της G7 και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 9 το πρωί (14:00 GMT) για να συζητήσουν τι περισσότερη βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στους Ουκρανούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν με τους συμμάχους της G7 καταρτίζοντας σχέδια για επιβολή κυρώσεων που θα στοχεύουν 200 άτομα και οντότητες και δώδεκα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι κυρώσεις στοχεύουν στόχους στη Ρωσία και “παράγοντες τρίτων χωρών” σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.
“Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την πλήρωση ρωσικών αποθεμάτων ειδών που υπόκεινται σε κυρώσεις ή που επιτρέπουν την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων”, ανέφερε.
Ο Μπάιντεν επρόκειτο να υπογράψει διακηρύξεις για την αύξηση των δασμών στα ρωσικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα οδηγήσουν σε αυξημένους δασμούς σε περισσότερα από 100 ρωσικά μέταλλα, ορυκτά και χημικά προϊόντα αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.
“Θα αυξήσει επίσης σημαντικά το κόστος για το αλουμίνιο που τήχθηκε ή χυτεύτηκε στη Ρωσία για να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά στην εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα λάβει αρκετές ενέργειες ελέγχου των εξαγωγών, καταγράφοντας σχεδόν 90 ρωσικές και τρίτες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, για διαφυγή κυρώσεων για την υποστήριξη του αμυντικού τομέα της Ρωσίας.
“Αυτές οι καταχωρίσεις θα απαγορεύσουν στις στοχευμένες εταιρείες να αγοράζουν είδη, όπως ημιαγωγούς, είτε κατασκευασμένα στις ΗΠΑ είτε με συγκεκριμένη τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ στο εξωτερικό”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ρωσία είχε προβλέψει να καταλάβει το Κίεβο γρήγορα με ένα κεραυνό και να απορροφήσει τον δυτικό γείτονά της σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Όμως η σκληρή αντίσταση της Ουκρανίας, που ενισχύθηκε από τεράστιες ποσότητες όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την βοήθησε να κρατήσει τη γραμμή και να ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό.
Το Πεντάγωνο είπε ότι η πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και έναν αριθμό διαφορετικών τύπων drones, συμπεριλαμβανομένων των Switchblades και του CyberLux K8.
Τα όπλα θα προέρχονται από ένα ταμείο γνωστό ως Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθεύεται όπλα από τη βιομηχανία και όχι από τα αμερικανικά αποθέματα όπλων.
Σε δήλωση για την επέτειο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαθέσει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 8.500 αντιθωρακικών συστημάτων Javelin και 38 HIMARS. “Ο Πούτιν πίστευε ότι η άμυνα της Ουκρανίας θα κατέρρεε, ότι η αποφασιστικότητα της Αμερικής θα υποχωρούσε και ότι ο κόσμος θα έβλεπε από την άλλη πλευρά. Έκανε λάθος”, είπε ο Όστιν. “Ένα χρόνο αργότερα, οι γενναίοι υπερασπιστές της Ουκρανίας δεν αμφιταλαντεύτηκαν, ούτε και η δέσμευσή μας να τους υποστηρίξουμε για όσο διάστημα χρειαστεί”, είπε.
Η αντίσταση παρέμεινε στην ανώτερη γραμμή της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αποστολή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν αεροσκάφη F-16, είπε στο CNN την Πέμπτη ότι δεν είναι η βασική ικανότητα που απαιτείται για την επερχόμενη εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, αλλά περισσότερο για τις μακροπρόθεσμες αμυντικές ανάγκες.