Το γεγονός ότι δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής οφείλεται κυρίως στους υπερασπιστές της Ουκρανίας – τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σχολιάζει η Bild. Με τη βοήθεια της Δύσης, έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τον ρωσικό στρατό από τον βορρά, τα βορειοανατολικά και τμήματα του νότου της χώρας.
Μια ιστορία επιτυχίας απέναντι σε έναν υποτιθέμενα ανώτερο αντίπαλο που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος παρατηρητής.
Το εκρηκτικό όνομα του έργου: “Πώς να νικήσετε τη Ρωσία – Τι πρέπει να μάθουν οι ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την εσωτερική άμυνα της Ουκρανίας”. Γράφτηκε υπό την καθοδήγηση του Nίκο Λάνγκε, ο οποίος ήταν αρχηγός του επιτελείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας από το 2019 έως το 2022.
Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Κάρλο ΜασάλαCarlo Masala (Πανεπιστήμιο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων) και τον Σλοβάκο πρώην στρατηγό του ΝΑΤΟ, Πάβελ Μάκο αξιολογεί όλες τις πτυχές της ουκρανικής εθνικής άμυνας και τις εφαρμόζει στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Από τις κινητές ταξιαρχίες έως την επέκταση του πληροφοριακού πολέμου και τις πιο ανθεκτικές κοινωνίες – όλες οι πτυχές της επιτυχημένης άμυνας της Ουκρανίας αναδεικνύονται και προβάλλονται στο ΝΑΤΟ.
Μια διαπίστωση: το “σύγχρονο, έξυπνο πυροβολικό” είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επιτυχία της Ουκρανίας. Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν με επιτυχία το πυροβολικό τους εναντίον του στρατού εισβολής της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να αναπτύξει “σημαντικά ισχυρότερες δυνάμεις πυροβολικού, τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα, ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα” προς τα ανατολικά.
Η Ουκρανία έχει επίσης αποδείξει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση στόχων και στον έλεγχο πυρός.
Για να αντιμετωπιστεί η μάχη της ρωσικής προπαγάνδας, οι μελετητές συνιστούν από την εμπειρία ενός έτους πολέμου στην Ανατολή έναν “ριζικό μετασχηματισμό της δομής και της παραγωγής περιεχομένου των στρατηγικών επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων στις χώρες του ΝΑΤΟ”. Σε ό,τι αφορά τον πληροφοριακό πόλεμο, η Ουκρανία προηγείται: “Η στρατηγική επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεων εντός του ΝΑΤΟ απέχει πολύ από το να είναι τόσο επιτυχημένη όσο η Ουκρανία”.
Οι τρεις συγγραφείς θέλουν να κάνουν ολόκληρη την κοινωνία πιο ανθεκτική. Ο αντιστράτηγος ε.α. Πάβελ Μάκο, πρώην επικεφαλής εκπαίδευσης στο ΝΑΤΟ δηλώνει στη Bild: “Το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι οι πόλεμοι κερδίζονται από τους ανθρώπους, όχι μόνο από τα όπλα. Η ποιότητα προηγείται της ποσότητας. Σίγουρα, χρειαζόμαστε όπλα υψηλής ποιότητας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχουμε υψηλά καταρτισμένους ανθρώπους και μια ανθεκτική κοινωνία”.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα δυτικά όπλα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Ουκρανίας απέναντι στον στρατό εισβολής της Ρωσίας.
Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Kάρλο Μασάλα στην Bild: “Τα δυτικά όπλα επέτρεψαν στην Ουκρανία να αποτρέψει την αεροπορική υπεροχή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Και τα δυτικά όπλα βοήθησαν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει την επιτυχημένη αντεπίθεση στα τέλη Αυγούστου. Η παράδοση των οχημάτων μάχης πεζικού και των αρμάτων μάχης θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακαταλάβει ακόμη μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της. Οι δυτικές παραδόσεις όπλων αποτέλεσαν βασικό μέρος των ουκρανικών επιτυχιών μέχρι στιγμής”.
Επιπλέον, οι ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται στην Bild τον αμφιλεγόμενο τίτλο της μελέτης τους, “Πώς να νικήσετε τη Ρωσία”.
Ο συγγραφέας Nίκο Λάνγκε εξηγεί: “Η Ρωσία έχει εξαπολύσει τον μεγαλύτερο και πιο βίαιο επιθετικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να είμαστε ασφαλείς από τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσαμε να νικήσουμε τη Ρωσία – και έτσι να την αποτρέψουμε”.