Bloomberg: Πώς το ρωσικό αργό ξεφεύγει από τον κλοιό του πλαφόν

Οι μισές ρωσικές αποστολές διεκπεραιώνονται από την κρατική Sovcomflot ή από έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων, και επομένως δεν υπόκεινται σε πλαφόν τιμών, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται στις δυτικές ναυτιλιακές υπηρεσίες και επομένως υπόκεινται στο ανώτατο όριο

ρωσικο πετρελαιο
Velonastongiaka

Οι ρωσικές εταιρείες έλαβαν πολύ περισσότερα χρήματα από την πώληση πετρελαίου σε σχέση με ό,τι πιστευόταν τις εβδομάδες που ακολούθησαν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές της χώρας

Η έρευνα αποδυναμώνει την ιδέα ότι τα πλαφόν που επιβλήθηκαν στις τιμές χτυπούν τα έσοδα της Μόσχας και της στερούν πόρους για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αργό της Ρωσίας έφτασε κατά μέσο όρο τα 74 δολάρια το βαρέλι τις τέσσερις εβδομάδες που ακολούθησαν την επιβολή του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, όπως του Διεθνoύς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτο (IIF), του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Πρόκειται για τιμή περίπου ένα τέταρτο πάνω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι – που έθεσε η G7 από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω ακαδημαϊκή εργασία βασίστηκε σε ανάλυση των δεδομένων από τιμολόγια τελωνείων για πωλήσεις αργού προς αγοραστές σε όλο τον κόσμο, για τις τέσσερις εβδομάδες μετά τον καθορισμό του πλαφόν, απ’ όλα τα λιμάνια και τους αγωγούς.

Η ίδια η Ρωσία δεν παρέχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα, ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν με ανησυχία από τις κυβερνήσεις που έχουν υποστηρίξει ότι τα μέτρα για τη διακοπή της πρόσβασης του Κρεμλίνου στα πετροδολάρια ήταν μεγάλη επιτυχία. Ειδικοί στην τιμολόγηση εμπορευμάτων έχουν δηλώσει ότι η ρωσική ναυαρχίδα του αργού έπεσε πολύ κάτω από τα 60 δολάρια στους εξαγωγικούς σταθμούς της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

«Το εκπληκτικό μας εύρημα για σημαντικό μερίδιο ρωσικού αργού που πωλείται πολύ πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι απαιτεί επειγόντως περαιτέρω διερεύνηση των συναλλαγών και ενισχύει την ανάγκη για πιο αυστηρή επιβολή του», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης Tania Babina, Benjamin Hilgenstock, Oleg Itskhoki, Maxim Mironov και Elina Ribakova, συνιστώντας επιμελέστερη επιβολή των κυρώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγοραστές συμμορφώνονται με τους περιορισμούς στις υπηρεσίες μεταφοράς και ναυτασφάλισης.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από λιμάνια του Ειρηνικού Ωκεανού προς βασικούς προορισμούς όπως η Κίνα βρίσκονταν σε ακόμη υψηλότερες τιμές, κατά μέσο όρο στα 82 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου οι μισές ρωσικές αποστολές διεκπεραιώνονται από την κρατική Sovcomflot ή από έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων, και επομένως δεν υπόκεινται σε πλαφόν τιμών, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται στις δυτικές ναυτιλιακές υπηρεσίες και επομένως υπόκεινται στο ανώτατο όριο, αναφέρει η έκθεση.

Οι συντάκτες αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στα στοιχεία των τελωνείων, ιδίως ως προς τη σύμπτωση των ημερομηνιών πληρωμής, παράδοσης φορτίου και έκδοσης τιμολογίων, εντούτοις δηλώνουν βέβαιοι για την εγκυρότητα των τελικών συμπερασμάτων τους.

Ενώ το ανώτατο όριο τιμών επιβλήθηκε για να μειωθεί η ροή των πετροδολαρίων, ένας άλλος στόχος του ήταν η ταυτόχρονη διατήρηση του ρωσικού αργού στην παγκόσμια αγορά.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι, ακόμη κι αν η διαπραγμάτευση του ρωσικού αργού ξεπερνά το ανώτατο όριο, δίνει διαπραγματευτική δύναμη στους αγοραστές και παράλληλα αποτρέπει το κλείσιμο της εξαγωγικής στρόφιγγας, κάτι που θα ανέβαζε τις τιμές.

Πηγή: Bloomberg

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού