Υποκλοπές: Έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο με την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Έχει συγκροτηθεί ομάδα έρευνας που που έκανε σειρά ελέγχων και εξετάζει στοιχεία από την Intellexa αλλά και άλλες πηγές, όπως το Meta και την Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms, κτλ. Ειδικό βάρος δίνεται στον εντοπισμό των διαδικτυακών χώρων όπου παρέπεμπαν τα sms που εστάλησαν σε θύματα παρακολούθησης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κατοχυρωθεί από εταιρείες εκτός ΕΕ και δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους

παρακολουθησεις Ευρώπη
Velonastongiaka

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο με την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου και μεταδίδεται ζωντανά στην ιστοθέση της επιτροπής. Η διαδικασία ξεκίνησε με σύντομες τοποθετήσεις από τις οποίες ξεχώρισαν:

  • η δήλωση του Χρ. Ράμμου ότι ομόφωνα η ΑΔΑΕ θεωρεί πως και με τον νέο νόμο 5002/2022 εξακολουθούν να υφίστανται οι αρμοδιότητες της Αρχής να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε αυτεπάγγελτα
  • η δήλωση του Κ. Μενουδάκου ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα

Σήμερα καταθέτουν τις θέσεις τους οι επικεφαλής των δύο ελληνικών ανεξάρτητων Αρχών που εμπλέκονται, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο ίδιος θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και με κακόβουλο λογισμικό Predator, θα μιλήσει εκπροσωπώντας τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Δείτε ζωντανά: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-of-inquiry-to-investigate-use-of-pegasus-and-equivalent-surveillance-spyware_20230228-0900-COMMITTEE-PEGA

Θα υπάρχει επίσης συζήτηση με την συμμετοχή του Μάικλ Ο’ Φλάχερτι, επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA).

Τον λόγο έλαβε αρχικά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο οποίος περιέγραψε το πώς το τελευταίο διάστημα και παρά τα «προβλήματα» η Αρχή προχώρησε στη διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών, για παρακολουθήσεις αλλά και για στόχευση με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναρμοδιότητας και η Αρχή ομόφωνα έχει αποφασίσει πως παραμένουν οι αρμοδιότητές της για να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε και αυτεπάγγελτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Ράμμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εισηγήτριας της PEGA Σοφί ιν’τ Φελντ θύμισε αρχικά ότι ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στις 7 Ιανουαρίου 2023 εξέδωσε γνωμοδότηση ύστερα από αίτημα εταιρείας κινητής (Cosmote) και διατυπώνει την άποψη ότι μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του νόμου 5002/2022 η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει ελέγχους επί αιτήσεων και καταγγελιών, από πολίτες που ζητούν να ενημερωθούν αν έχουν παρακολουθηθεί νόμιμα, καθώς μπορεί να υπάρξει παραβίαση κρατικών απορρήτων, κατασκοπεία, κτλ. Η ΑΔΑΕ ομόφωνα τόνισε ότι η προληπτική επέμβαση ανώτατου δικαστικού λειτουργού στην λειτουργία και δραστηριότητα ανεξάρτητης Αρχής δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα. Η ανεξαρτησία των Αρχών είναι και έναντι της εκτελεστικής (πολιτικής) εξουσίας και έναντι της δικαστικής εξουσίας. Δεν είναι υπεράνω του νόμου η ΑΔΑΕ, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά όχι εκ των προτέρων ένας εισαγγελέας. Ο καταστατικός νόμος 3115/2003 της ΑΔΑΕ εξακολουθεί να ισχύει, δεν έχει μεταρρυθμιστεί, τροποποιηθεί, καταργηθεί, αμέσως ή εμμέσως. Και προβλέπει ότι η ΑΔΑΕ έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και την ΕΥΠ, είτε μετά από καταγγελία είτε αυτεπάγγελτα, για το απόρρητο των επικοινωνιων, κατά το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος. «Η ΑΔΑΕ θα εφαρμόσει το νόμο. Είναι σεβαστή η γνωμοδότηση ενός εισαγγελέα, έχει νομικά επιχειρήματα, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Δεσμευτικές είναι μόνο οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όχι οι γνωμοδοτήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Ράμμος, προσθέτοντας ότι «εγώ ούτε λεπτό δεν πτοήθηκα από αυτό το κείμενο».

Για το πέρας των ελέγχων, είπε ότι «έχουμε δεκάδες καταγγελίες … η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες για το πώς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και τι συσχετισμό θα έχουν με την διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών … για λόγους ενημέρωσης πολιτών που παρακολουθήθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας», πρακτικά αφήνοντας ασαφές το αν και πότε θα μπορούν πολίτες που προσέφυγαν στην ΑΔΑΕ να ενημερωθούν επίσημα για το αν παρακολουθούντο από την ΕΥΠ.

Καυτηρίασε επίσης την επιλογή για συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα κρίνει το ποιος πολίτης θα ενημερώνεται και ποιος όχι, απαντώντας στην ιν’τ Φελντ που θύμισε ότι δύο από τα τρία μέλη είναι ο εισαγγελέας της ΕΥΠ που προσυπογράφει την απόφαση παρακολούθηση και ο δεύτερος εισαγγελέας της ΕΥΠ, δηλαδή οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι που πλειοψηφούν έναντι του προέδρου της ΑΔΑΕ. «Η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να δοθεί στην ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή», τόνισε ο κ. Ράμμος, αλλά «εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο».

Αναφερόμενος στη στοχοποίηση πολιτών με sms και κακόβουλο λογισμικό, ο κ. Ράμμος σημείωσε ότι οι έρευνες της ΑΔΑΕ σε μία συγκεκριμένη περίπτωση εντόπισαν αριθμό τηλεφώνου από το οποίο φαινόταν να προέρχεται το λινκ-φορέας του Predator. Μέσα από σειρά ελέγχων «φτάσαμε σε συγκεκριμένο αριθμό, προχωρήσαμε πολύ. Βρήκαμε τραπεζικό λογαριασμό του προσώπου που τον έχει χρησιμοποιήσει … ενημερώσαμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς είναι κακουργηματική πράξη. Συνεχίζουμε περαιτέρω και σε αυτή την περίπτωση» όπως και σε άλλη μία από τις 2 περιπτώσεις με Predator που χειρίζεται η ΑΔΑΕ. Ο κ. Ράμμος είπε επίσης ότι επισήμως, η ΑΔΑΕ γνωρίζει δύο περιπτώσεις προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί ταυτόχρονα από άρση απορρήτου με εισαγγελική διάταξη (δηλαδή από την ΕΥΠ) όσο και με κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά καθώς προχωρούν οι έρευνες «δεν αποκλείεται να βρούμε και άλλα».

«Το κατασκοπευτικό αυτό λογισμικό είναι τεράστιος κίνδυνος και για το απόρρητο των επικοινωνιών και για τη Δημοκρατία, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς … είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία όπου θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού, θα συλλέγονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ράμμος.

Ακολούθησε ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κ. Μενουδάκος που περιέγραψε το πώς ενεργοποιήθηκε και κινήθηκε η Αρχή μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού με το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Ν. Ανδρουλάκη τον περασμένο Ιούλιο αλλά και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστου Σπίρτζη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έχει συγκροτηθεί ομάδα έρευνας που που έκανε σειρά ελέγχων και εξετάζει στοιχεία από την Intellexa αλλά και άλλες πηγές, όπως το Meta και την Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms, κτλ. Ειδικό βάρος δίνεται στον εντοπισμό των διαδικτυακών χώρων όπου παρέπεμπαν τα sms που εστάλησαν σε θύματα παρακολούθησης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κατοχυρωθεί από εταιρείες εκτός ΕΕ και δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους, όπως εξήγησε. Σε μία περίπτωση ελληνικής εταιρείας, δεν διαπιστώθηκε τελικά σχέση με το κύκλωμα, όπως είπε ο κ. Μενουδάκος.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στον αριθμό των επιβεβαιωμένων στόχων των «μολυσμένων» sms, καθώς ο κ. Μενουδάκος αναφέρθηκε σε 100 παραλήπτες που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και εξετάζεται το αν και πώς πρέπει να ενημερωθούν. Ταυτόχρονα, περιέγραψε διαφορετικής έντασης «επιθέσεις», καθώς σε αυτούς έχουν σταλεί 300 sms. Σε κάποιες περιπτώσεις, «πολλά στον ίδιο», όπως είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση της Ιν’τ Φελντ για την ανάγκη να προσκληθεί η Europol που διαθέτει τα μέσα και την εμπειρία να ερευνήσει εκτενώς τα «σκοτεινά» δίκτυα μέσα από τα οποία διακινήθηκαν τα sms με τα «μολυσμένα» link, ο κ. Μενουδάκος σημείωσε ότι μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι οι διωκτικές αρχές.

Ανδρουλάκης: Εντοπίστηκε ο λογαριασμός που πλήρωσε το sms με το Predator που έλαβα, δεν πρέπει να μάθουμε ποιος είναι ο κάτοχος; 

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου στις υποκλοπές εις βάρος του ίδιου και άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων χρησιμοποίησε μιλώντας στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για παρακρατικό μηχανισμό που η ίδια δημιούργησε και από την αρχή προσπαθεί να συγκαλύψει.

Ο κ. Ανδρουλάκης που τοποθετήθηκε στη διαδικασία κατάθεσης των Χρ. Ράμμου (ΑΔΑΕ) και Κ. Μενουδάκου (ΑΠΠΔ) εκπροσωπώντας τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες, ξεκίνησε καυτηριάζοντας την μεθοδευμένη αδυναμία επικοινωνίας των πολιτών που παρακολουθούνται, τόσο νόμιμα από την ΕΥΠ όσο και με κακόβουλα λογισμικά, με τις ανεξάρτητες Αρχές. «Πρώτη φορά, όσο και να κάνει εντύπωση, μου δίνεται η δυνατότητα να σας απευθύνω το λόγο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στους προέδρους των ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμο και ΑΠΠΔ Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για αυτή την «νοσηρή υπόθεση στη χώρα μας που την έχει εκθέσει διεθνώς».

«Προσωπική μου άποψη: αν δεν υπήρχατε εσείς, δεν θα είχαμε μάθει τίποτα. Θα ήμασταν στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτό σας τιμά απεριόριστα. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν εξαρχής η συγκάλυψη του παρακράτους που η ίδια δημιούργησε και αυτό αποδεικνύεται από δύο στοιχεία. Πρώτον, μετά την παρακολούθηση Κουκάκη γίνεται νόμος που απαγορεύει την ενημέρωση πολιτών-θυμάτων που δεν έχει βρεθεί κάτι μετά την παρακολούθησή τους. Δεύτερον, μετά την δική μου αποκάλυψη της υπόθεσης του Predator και της παρακολούθησης του κινητού μου, γίνεται νόμος που επιτρέπει την ενημέρωση τρία χρόνια μετά. Άρα, μετά τι εθνικές εκλογές. Αυτό αποδεικνύει ότι στόχος είναι η συγκάλυψη και όχι η αποκάλυψη των ενόχων και του παρακρατικού μηχανισμού», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που λειτουργεί εύρυθμα το κράτος Δικαίου, θα είχαν κληθεί να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ο κ. Δημητριάδης (ανιψιός του πρωθυπουργού) και η κα Βλάχου (εισαγγελέας ΕΥΠ) και ο κ. Κοντολέων (τότε διοικητής της ΕΥΠ). Είναι προφανές ότι μετά από αυτή την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Συντάγματος, δεν θα μπορούσε να “σταθεί” ούτε ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Αντ’ αυτού, αυτό που ζούμε είναι η απίστευτη αντίδραση μιας καθεστωτικής φιλοσοφίας. Αντί να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, τα θύματα και οι άτεγκτοι δικαστές που προσπαθούν να βρουν, να δώσουν στη δημοσιότητα το τι έχει συμβεί, γίνονται στόχοι ηθικής απαξίωσης και πολιτικής εξόντωσης. Ο κ. Ράμμος στοχοποιήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από συγκεκριμένα ΜΜΕ και υπουργούς της κυβέρνησης γιατί κάνει τη δουλειά του». «Εγώ, ξέρετε γιατί είμαι εδώ σήμερα;», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Γιατί σε λίγη ώρα στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με αίτησή μου από τον Νοέμβριο κρίνεται αν έχει καταπατηθεί η ασυλία μου από την παραβίαση του κινητού μου τηλεφώνου. Εδώ και ενάμιση μήνα ΜΜΕ που κυρίως στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίζουν αυτή τη νομική μου κίνηση ότι γίνεται επειδή φοβάμαι μην αρθεί η ασυλία μου από το Ευρωκοινοβούλιο, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα αυτά που έλεγαν μήνες πριν, ότι είμαι πράκτορας ξένων δυνάμεων, της Ρωσίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, ανοησίες για να καλύψουν το παρακράτος που δημιούργησαν. Σε λίγη ώρα κρίνεται η καταπάτηση της ασυλίας μου, όχι η προστασία της».

«Ο κ. Ράμμος είπε πως έχει βρεθεί ο λογαριασμός που πλήρωσε το sms της παγίδευσης στο κινητό μου και δόθηκαν τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Πότε δόθηκαν τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να δούμε τους ρυθμούς που κινείται. Επιτέλους, μετά από οκτώ μήνες πρέπει να αξιολογήσουμε και αυτό. Δεν πρέπει να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο κάτοχος του λογαριασμού, που έστελνε όλα αυτά τα μηνύματα, θέλοντας να εγκλωβίσει ανθρώπους με αυτό το κατασκοπευτικό “υπερόπλο” που λειτουργούσε στη χώρα μας, το Predator;».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού