Ενισχύεται ο δομικός πληθωρισμός στην ΕΕ

Ο δείκτης του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, έφτασε τον Φεβρουάριο στο 5,6%, την υψηλότερη τιμή από την αρχή της νομισματικής ένωσης. Ακόμη, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση των τελευταίων μηνών: ενώ η άνοδος των τιμών περιοριζόταν στην ακριβότερη ενέργεια και τα τρόφιμα, τώρα επηρεάζει ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες

πληθωρισμος ΕΕ
Velonastongiaka

Αύξηση σημείωσε ο δομικός πλκηθωρισμός, προμηνύοντας περαιτέρω αυστηροποίηση της ενωσιακής οικονομικής πολιτικής. «Υπάρχουν ένα καλό και δύο κακά νέα: ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση πράγματι μειώνεται, όμως πολύ πιο αργά από ό,τι ελπίζαμε, ενώ η πίεση των τιμών φτάνει σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας, αυξάνοντας έτσι την πίεση όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στην Ε.Κ.Τ. και στις αγορές ομολόγων», αναφέρει η Handelsblatt.

«Ο δείκτης του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, έφτασε τον Φεβρουάριο στο 5,6%, την υψηλότερη τιμή από την αρχή της νομισματικής ένωσης. Ακόμη, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση των τελευταίων μηνών: ενώ η άνοδος των τιμών περιοριζόταν στην ακριβότερη ενέργεια και τα τρόφιμα, τώρα επηρεάζει ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως «τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ε.Κ.Τ. να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες στη χρηματιστηριακή αξία στους τίτλους σταθερού επιτοκίου. […] Ο οικονομολόγος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pictet, Φρέντερικ Ντουκροζέτ, εκτιμά πως “όσο δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ του, η Ε.Κ.Τ. είναι απίθανο να μειώσει τον ρυθμό λήψης αυστηρότερων μέτρων”, δίχως να αποκλείεται μια επιπλέον αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% τον Μάιο», καταλήγει η HB.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού