Τουρκία-αντιπολίτευση: Επί τάπητος θέμα σύγκλισης με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Νίκη της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των εκλογών, η οποία απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων, είναι απίθανη χωρίς την υποστήριξη του HDP

τουρκια HDP
Velonastongiaka

Δύο κόμματα στον συνασπισμό της τουρκικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με σκοπό να λάβουν τη στήριξή του στον κοινό υποψήφιο της συμμαχίας κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα αποτρέψει ψηφοφόρους των εθνικιστικών κομμάτων.

Η συμμαχία των έξι κομμάτων με τα πολύ διαφορετικά υπόβαθρα όρισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως κοινό υποψήφιο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, η οποία απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων, είναι απίθανη χωρίς την υποστήριξη του HDP, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές που ενδέχεται να τερματίσουν την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αμφίρροπη αναμέτρηση τόσο για την προεδρία όσο και για το κοινοβούλιο.

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, κάλεσε τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό «σχετικά με αρχές» που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στο κόμμα να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Ανώτερος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης είπε στο Reuters χθες Τρίτη ότι η υποστήριξη του HDP μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Κόμμα IYI και το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας).

Ωστόσο, ο Μπιρόλ Αϊντίν, εκπρόσωπος του Κόμματος Ευτυχίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ότι ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συνομιλήσει με το HDP.

Η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος (IYI) Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε ότι δεν θα εναντιωθεί στο να ξεκινήσουν διάλογο άλλα κόμματα με το HDP, αλλά δεν θα συμμετάσχει η ίδια στις συζητήσεις.

Δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, το Κόμμα DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος, θα καλωσόριζαν επίσης τις συνομιλίες με το HDP, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το HDP είχε δηλώσει ότι θα όριζε τον δικό του υποψήφιο στις εκλογές, μαζί με μια διαφορετική συμμαχία αριστερών και φιλοκουρδικών κομμάτων, αλλά τώρα επανεξετάζει την απόφασή του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους Κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προβάλει αυτούς τους φερόμενους δεσμούς και τον αντιπολιτευτικό ρόλο του HDP, λένε αναλυτές.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού