Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στοχοποιεί τις εργολαβικές εταιρείες για τη μη παράδοση του συστήματος ασφάλειας στα τρένα

Τέμπη 1
Velonastongiaka

Ανατάτωση εχει προκαλέσει χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της υπόθεσης αρχειοθέτησης του ελέγχου της Οικονομικής Εισαγγελίας της σύμβασης 717.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο, η Οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε να πραγματοποιήσει προκαταρκτική εξέταση (μετά από καταγγελίες), στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) να διεξαγάγει έλεγχο επί της σύμβασης. Μετά τον έλεγχο η ΕΑΔ εκπόνησε πολυσέλιδη έκθεση η οποία έβαζε στον κάδρο των ευθυνών τη στάση των εργολαβικών εταιρειών από το 2014, όπως και τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κατά τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης το 2013. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Καθημερινή, μετά από επίσημη απάντηση που έλαβε η εφημερίδα από την ΕΑΔ σε σχετικό ερώτημα, το πόρισμα της τελευταίας διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) Παράλειψη τήρησης των υποχρεωτικών προθεσμιών έγκρισης των μελετών.

β) Σφάλματα κυρίως στην τηλεδιοίκηση Αθήνας και Λάρισας κατά το στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

γ) Χαμηλή και δυσανάλογη του συμβατικού χρόνου πρόοδο των εργασιών, λόγω καθυστέρησης εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου.

Το πόρισμα ελέγχου της ΕΑΔ υποβλήθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 -όταν ακόμη πρόεδρος της Αρχής ήταν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Άγγελος Μπίνης-, ωστόσο η Οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση γιατί, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν τεκμαίρονταν ενδείξεις απιστίας, αδίκημα για το οποίο διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση.

Ο Άγγελος Μπίνης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΕΑΔ τον Ιούλιο του 2022.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού