Ο Μεχμέτ Αλκάν, κατασκευαστής παπουτσιών στο σεισμόπληκτο νότο της Τουρκίας, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την εταιρεία του, καθώς μερικοί εκ των 220 υπαλλήλων του πέθαναν και οι μισοί τράπηκαν σε φυγή, κάτι που αντανακλά τη δύσκολη μεταμόρφωση που υφίσταται η βιομηχανία στην περιοχή.
Σαράντα από τους εργάτες του και μερικές οικογένειες στεγάστηκαν για λίγο στο άθικτο εργοστάσιο Alkan Taban στην Αντιόχεια μετά από τους δίδυμους σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου. “Έχουμε μόνο 110 εργάτες αφού κάποιοι πέθαναν και άλλοι έφυγαν από την πόλη, επομένως η παραγωγική ικανότητα μειώθηκε”, είπε ο Αλκάν.
Η πιο θανατηφόρα καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας έπληξε μια περιοχή πλούσια σε κλωστοϋφαντουργία και γεωργία που αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής απασχόλησης και περίπου το 11% της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με έκθεση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν 11 νοτιοανατολικές επαρχίες που φιλοξενούσαν περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να μην επιστρέψουν παρά το σχέδιο της Άγκυρας να ανοικοδομήσει γρήγορα εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά ή κατέρρευσαν.
Εκατοντάδες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ξανά τη λειτουργία τους ένα μήνα μετά από τον σεισμό είναι αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίοι μετακόμισαν σε κοντινά χωριά, συγγενείς σε άλλες πόλεις ή σε καταλύματα σε σκηνές και σπίτια με κοντέινερ που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, δείχνουν συνεντεύξεις: Μετατρέψαμε τον εκθεσιακό μας χώρο σε κοιτώνα” για υπαλλήλους, είπε ο Αλκάν. “Οι περισσότεροι από τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν την πόλη ή μετακόμισαν σε ασφαλέστερες περιοχές χωριών. Φοβούνται. Περιμένουμε άλλους να επιστρέψουν”. Είπε ότι το λεωφορείο της εταιρείας συνήθιζε να οδηγεί έως και 50 χιλιόμετρα για να μαζεύει εργάτες από τα σπίτια τους, αλλά τώρα διανύει διπλάσια απόσταση για να φτάσει στα χωριά.
Η καταστροφή, που σκότωσε περισσότερους από 52.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, αποτελεί πρόκληση για το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ανταγωνιστική παραγωγική δύναμη. Επιχειρηματικοί όμιλοι και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις του σεισμού κοστίζουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια και μειώνουν μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.
Κάποια χρηματοδότηση που αποσκοπεί στην τόνωση της παραγωγής, της απασχόλησης και των εξαγωγών στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδίου του Ερντογάν θα κατευθυνθεί προς βοήθεια και προσπάθειες ανοικοδόμησης στην περιοχή, λένε.
Πηγή: Reuters