Νέος διεθνής εξευτελισμός της Ελλάδας – Αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διερευνήσει καταγγελίες ότι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ληστεύουν μετανάστες

«Οι παράνομες απελάσεις, η ληστεία, η κακομεταχείριση που υφίστανται οι μετανάστες από τις ελληνικές αρχές, και που ανακαλύφθηκαν από την El Pais και την ανεξάρτητη ελληνική δημοσιογραφική ομάδα Solomon, δείχνουν μια αφόρητη συστηματική πρακτική παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των οδηγιών μετανάστευσης και των διεθνών προτύπων για το άσυλο και των συμβάσεων»

Pusbacks εβρος
Velonastongiaka

Το κεντρικό άρθρο της ισπανικής El Pais έχει τίτλο «η ληστεία του παράτυπου μετανάστη» και αναφέρεται στις καταγγελίες που προέκυψαν από έρευνα της εφημερίδας ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ληστεύουν μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais χωρίς περιστροφές καυτηριάζει την πολιτική αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά την σωρεία καταγγελιών και την καλεί όχι μόνο να διερευνήσει αλλά να δώσει εξηγήσεις, να πάρει μέτρα αλλά και να σταματήσει την κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των μεταναστών.

«Οι παράνομες απελάσεις, η ληστεία, η κακομεταχείριση που υφίστανται οι μετανάστες από τις ελληνικές αρχές, και που ανακαλύφθηκαν από την El Pais και την ανεξάρτητη ελληνική δημοσιογραφική ομάδα Solomon, δείχνουν μια αφόρητη συστηματική πρακτική παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των οδηγιών μετανάστευσης και των διεθνών προτύπων για το άσυλο και των συμβάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Η Κυβέρνηση της Αθήνας είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να διερευνήσει και να δώσει εκτενείς εξηγήσεις για τα γεγονότα, αλλά να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτές οι καταχρήσεις» αναφέρει εκθέτοντας πολλαπλώς το κυβερνητικό αφήγημα.

Το δημοσίευμα κάνει αναλυτική καταγραφή και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι οι ερευνητές «έχουν εξετάσει 374 περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ 2017 και 2022 στα οποία περισσότεροι από 20.000 μετανάστες απελάθηκαν παράνομα από την Ελλάδα στην Τουρκία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σε 232 από αυτές τις περιπτώσεις, χρήματα και τιμαλφή, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, κλάπηκαν από Έλληνες που συμμετείχαν στην επιχείρηση» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα. Το εν λόγω άρθρο της El Pais εστιάζει επίσης και στο γεγονός ότι η Αθήνα λαμβάνει τεράστια ποσά από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση —μόνο το 2020, η Επιτροπή δέσμευσε 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα αποκλειστικά για το προσφυγικό».

Τέλος ο αρθρογράφος όλο νόημα επισημαίνει ότι οι καταγγελίες προσκρούουν τόσο στις Ευρωπαϊκές αξίες όσο και στο ελληνικό Σύνταγμα.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού