Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν. Καθώς η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση έληξε χωρίς ψηφοφορία, πρόκειται τώρα να συσταθεί Μεικτή Επιτροπή των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, η οποία θα συμφωνήσει σε ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα περάσει και από τα δύο σώματα εκ νέου. «Στην κοινοβουλευτική διαμάχη, η γαλλική κυβέρνηση πέτυχε μια πρώτη νίκη», σχολιάζει η tageszeitung.
«Ενώ η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γερουσίας όμως, η ισορροπία δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση είναι πολύ αβέβαιη. Πάντως, λόγω της επείγουσας διαδικασίας με την οποία η κυβέρνηση ασκεί χρονική πίεση στους βουλευτές, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές έχουν προθεσμία μόνο μέχρι τις 26 Μαρτίου για τις συζητήσεις τους και την τελική ψηφοφορία. Εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο μετά από 50 ημέρες το πολύ, η διαδικασία αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ τη μεταρρύθμισή της με διαταγμα. Αυτό δεν ακούγεται πολύ δημοκρατικό, όμως το Σύνταγμα παρέχει αρκετά νομικά μέσα στην εκτελεστική εξουσία να κυβερνά και να υπαγορεύει τους νόμους της χωρίς να εμποδίζεται από τις κοινοβουλευτικές αντιρρήσεις».
Κατά την taz, «τα συνδικάτα και η αριστερά απέχουν πολύ από το να ηττηθούν, έχοντας αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση με πιο σκληρές δράσεις και εντυπωσιακές κινητοποιήσεις την τελευταία εβδομάδα». Όμως, «ο Μακρόν φαίνεται να επιθυμεί να δοκιμάσει μέχρι τέλους τα όρια της δύναμής του, παρ’ όλο που γνωρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τη μεταρρύθμιση και υποστηρίζει τις διαδηλώσεις. […]
Ο Μακρόν προφανώς αναμένει ότι, μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών, ο κόσμος θα παραιτηθεί και οι απεργοί απλώς θα ξεμείνουν από χρήματα. Όμως θα μπορούσε και να προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».