ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Διαρκείς αναβολές για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων

Η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παίρνει συνεχείς αναβολές με αλλεπάλληλες τροποποιητικές αποφάσεις που υπογράφει ο Θ. Πλεύρης

ΣΥΡΙΖΑ
Velonastongiaka

«Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών – και κατά συνέπεια ψηφαλάκια – είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα».

Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και την χορήγηση PrEP (προληπτικής θεραπείας από τη μετάδοση του HIV). Όπως επισημαίνουν ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανακοινώθηκε από τον Θ. Πλεύρη με κατάθεση τροπολογίας την 1η Δεκεμβρίου του 2021 και ακολούθησε έναν χρόνο μετά η σχετική ΚΥΑ, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV που είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023.

«Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: “Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…”» επισημαίνουν με νόημα.

Όπως καταγγέλλουν, τίποτα όμως δεν είναι έτοιμο ακόμη. Αντίθετα, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παίρνει συνεχείς αναβολές με αλλεπάλληλες τροποποιητικές αποφάσεις που υπογράφει ο Θ. Πλεύρης.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α` 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.

«Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη» καταλήγουν η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού