Συνταγματικό δημοψήφισμα στο Ουζμπεκιστάν

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα· στις 06:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (18:00), σύμφωνα με την ουζμπεκική εθνική εκλογική επιτροπή

δημοψήφισμα ,Ουζμπεκιστάν
Velonastongiaka

Στο Ουζμπεκιστάν διεξάγεται σήμερα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα επιτρέψει πάνω απ’ όλα να εδραιωθεί η εξουσία του προέδρου Σαφκάτ Μιρζίγιοεφ, αυταρχικού μεταρρυθμιστή που διαβεβαιώνει πως έχει σκοπό να ωθήσει την πολυπληθέστερη πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας σε νέα εποχή ανάπτυξης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα· στις 06:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (18:00), σύμφωνα με την ουζμπεκική εθνική εκλογική επιτροπή.

Αν και οι αρχές διαβεβαιώνουν πως η αναθεώρηση των δυο τρίτων του Συντάγματος θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των 35 εκατομμυρίων κατοίκων, τα δικαιώματα των οποίων καταπατά για χρόνια το καταπιεστικό καθεστώς, είναι κυρίως ο πρόεδρος Μιρζίγιοεφ αυτός που θα ωφεληθεί άμεσα.

Ανάμεσα στα κυριότερα μέτρα που προβλέπονται είναι η αύξηση της διάρκειας της προεδρικής θητείας από τα πέντε στα επτά χρόνια και ο μηδενισμός των δυο θητειών του στο αξίωμα. Στη θεωρία τουλάχιστον κατά συνέπεια ο αρχηγός του κράτους, 65 ετών, μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το 2040.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού