Κολομβία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN θέλει η εκεχειρία να εφαρμοστεί «100%»

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός (που σηματοδοτεί) το τέλος του πολέμου, πρόκειται για προκαταρκτική κατάπαυση του πυρός. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να εφαρμοστεί κατά το 100%», τόνισε ο Πάμπλο Μπελτράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ

Velonastongiaka

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), ο Πάμπλο Μπελτράν, επέμεινε χθες Δευτέρα πως είναι ανάγκη η παράταξη να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση της Κολομβίας «προκαταρκτική κατάπαυση του πυρός που θα εφαρμοστεί κατά 100%», χωρίς κανένα «λάθος».

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός (που σηματοδοτεί) το τέλος του πολέμου, πρόκειται για προκαταρκτική κατάπαυση του πυρός. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να εφαρμοστεί κατά το 100%», τόνισε ο Πάμπλο Μπελτράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ, την παραμονή της έναρξης του τρίτου κύκλου των ειρηνευτικών συνομιλιών, που ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα της Κούβας.

«Σε έναν περίπλοκο πόλεμο όπως αυτός στην Κοολομβία, όπου εμπλέκονται διάφορες (ένοπλες) οργανώσεις και όπου η δυσπιστία είναι μεγάλη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε αυτό που συμφωνείται να τηρείται, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ακόμα περισσότερη δυσπιστία», εξήγησε.

Μετά την επίθεση μελών του ELN εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος με 10 νεκρούς την 29η Μαρτίου κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, που έθεσε εν αμφιβόλω τις διαπραγματεύσεις, ο Πάμπλο Μπελτράν διαβεβαίωσε πως η ομάδα των διαπραγματευτών έχει τον έλεγχο όλων των μετώπων των ανταρτών στην Κολομβία.

Προτού πάει στην Κούβα, η αντιπροσωπεία του ELN διεξήγαγε δυο συζητήσεις «σε βάθος» με «όλα τα μέτωπα», είπε.

«Η πρώτη ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στο να καταρτιστούν και να αποσαφηνιστούν οι οδηγίες αυτής της αντιπροσωπείας στην διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός», εξήγησε. Η δεύτερη αφορούσε «τη συμμετοχή της κοινωνίας» στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Αυτά είναι τα δυο κύρια ζητήματα που θα συζητήσουμε» στον τρίτο κύκλο των συνομιλιών στην Αβάνα, είπε.

Μετά τους δυο πρώτους κύκλους διαπραγματεύσεων -στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο, κατόπιν στο Μεξικό τον Μάρτιο-, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής που επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία εκτίμησε πως «με μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντί μας είναι εφικτό να σημειωθεί πρόοδος».

Ο ELN αποκομίζει την αίσθηση πως είναι «εταίρος της κυβέρνησης» του Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου που ανήκει στην αριστερά στην Κολομβία, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της οργάνωσης χαρακτήρισε θεμελιώδη τη «συμμετοχή της κοινωνίας για να εξασφαλίσουμε συναίνεση» για τη μετάβαση σε αυτό που χαρακτηρίζει «νέο μοντέλο ειρήνης», που περιλαμβάνει όχι μόνο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά την αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτίων της ένοπλης σύρραξης.

«Θα δούμε ως πού θα μπορέσουμε να φθάσουμε (…) πρόκειται για ευκαιρία διαφορετική από αυτές που μας είχαν παρουσιαστεί» μέχρι σήμερα, αναγνώρισε, αναφερόμενος στις πέντε προηγούμενες διαδικασίες διαπραγμάτευσης με κυβερνήσεις του παρελθόντος, που απέτυχαν όλες.

Ξεκινά σήμερα ο 3ος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο τρίτος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τους αντάρτες του ELN, ο οποίος επρόκειτο να αρχίσει στην Αβάνα στα τέλη του μήνα, θα ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου, όπως είχε ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών της οικοδέσποινας Κούβας.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει την 26η Απριλίου στο νησί της Καραϊβικής, μετά την πρώτη φάση στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο και τη δεύτερη στο Μεξικό τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες αυτές εγγράφονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες στην Κολομβία. Στον νέο κύκλο, κεντρικό ζητούμενο είναι να μπουν τα θεμέλια για την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

«Θα υποδεχθούμε από τη 2η Μαΐου, με τη βούληση και την αμεροληψία που αποτελούν παράδοση της Κούβας ως εγγυήτριας χώρας και εναλλακτικής τοποθεσίας (…) τον τρίτο κύκλο της πλατφόρμας διαλόγου για την ειρήνη ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τον ELN», ανέφερε μέσω Twitter ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροδρίγκες.

Η αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης «επαναβεβαιώνει τη βούλησή της να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία», ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής Ύπατης Επιτροπής για την Ειρήνη, που πρόσθεσε πως εκτιμά την «ανεκτίμητη υποστήριξη» της Κούβας.

Μολονότι ο ELN διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Μπογοτά από τον Νοέμβριο, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές του και τις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας δεν έχουν σταματήσει, ιδίως σε οχυρά των γκεβαριστών.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, αντίθετα με το παρελθόν, έχουν πλέον «συμμαχήσει» εναντίον του ELN. Η οργάνωση ανταρτών, η οποία θα συμπληρώσει το επόμενο έτος 60 χρόνια ένοπλου αγώνα, δρα και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Έπειτα από χρόνια εντάσεων ανάμεσα στην Μπογοτά και το Καράκας, ο πρόεδρος Πέτρο, ο οποίος εξελέγη το καλοκαίρι και είναι ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Ο προκάτοχός του, ο συντηρητικός Ιβάν Ντούκε (2018-2022), είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις των δυο κρατών το 2019, για να ασκήσει πίεση προκειμένου να εγκαταλείψει την εξουσία ο σοσιαλιστής ομόλογός του της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, και για να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο κ. Ντούκε δεν έπαυε να καταγγέλλει πως η Βενεζουέλα προσέφερε υποστήριξη στον ELN και άλλες οργανώσεις ανταρτών, ιδίως σε ομάδες διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας αυτής, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, διεξήχθησαν επίσης στην Αβάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού