Αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της γαλλικής κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και στη Γαλλία. “Περισσότερα από 300 συλλαλητήρια είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα και οι αρχές έκαναν λόγο για 780.000 διαδηλωτές” αναφέρει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις προκλήθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων και έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστημάτων”.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εξηγεί πως “ο αγώνας κατά της σύνταξης στα 64 έτη έχει ενώσει τα συνδικάτα, τα οποία υποφέρουν εδώ και χρόνια από πολλά ζητήματα: τα μέλη τους μειώνονται, η επιρροή τους περιορίζεται και επικρατεί μεταξύ τους διχόνοια. Η τελευταία φορά που διαδήλωσαν μαζί ήταν πριν από 14 χρόνια, την 1η Μαΐου, και η συνεχιζόμενη αντιδημοτικότητα της μεταρρύθμισης μεταξύ του πληθυσμού δυναμώνει τα συνδικάτα ακόμη περισσότερο”.
Την ίδια ημέρα, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και στη Γερμανία. “Πολλοί διαδήλωσαν ειρηνικά, ωστόσο υπήρξαν και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Πάντως, η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη για την “Επαναστατική Πρωτομαγιά”. Κατά τα τελευταία χρόνια, σε αντίστοιχες διαδηλώσεις αριστερών και ριζοσπαστικών ομάδων είχαν σημειωθεί ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια και επιθέσεις κατά της αστυνομίας. Φέτος, οι διοργανωτές έγραφαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “καίγονται” από ανυπομονησία για τις διαδηλώσεις και ενημέρωναν τους ακολούθους τους ποιες τράπεζες είχαν οχυρώσει τα παράθυρά τους για προληπτικούς λόγους και ποιες όχι”, αναφέρει η FAZ.