Ρωσία: Προτείνει οδικό χάρτη εξομάλυνσης των τουρκοσυριακών σχέσεων

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό», διευκρίνισε ο Λαβρόφ

Ρωσία,τουρκοσυριακες σχέσεις
Velonastongiaka

Η Ρωσία πρότεινε σήμερα να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και την Άγκυρα, οι οποίες έχουν διακοπεί μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου, το 2011, στη Συρία.

Η πρόταση αυτή έγινε στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας, της πρώτης από το 2011, παρουσία του ρώσου και του ιρανού ομολόγων τους.

«Ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν (…) ένα σχέδιο οδικού χάρτη για μια τουρκοσυριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο αυτό θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την Άγκυρα να «καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς» ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία».

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό», διευκρίνισε ο Λαβρόφ.

«Έχουμε όλοι συμφέρον να επαναληφθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τουρκικής και της συριακής διπλωματίας από το 2011. Η Άγκυρα εμφανίζει αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ως το προοίμιο μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας.

Ωστόσο ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, η χώρα του οποίου βγαίνει σταδιακά από την περιφερειακή απομόνωσή της, έχει εξαρτήσει οποιαδήποτε συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού