Politico: H ΕΕ αγαπά τον Ερντογάν

Οι εκλογές, που κάποτε θεωρούνταν κάτι το οποίο εξαρτάται από τον Ερντογάν αν θα το χάσει, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της πολιτικής του καριέρας, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν ώμο με ώμο με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου

ερντογαν καθεστως
Velonastongiaka

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε οι δυτικοί ηγέτες να μη συμπαθούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει σε άρθρο του το Politico. Κατά τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησής του στο τιμόνι της πολιτικής της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει φυλακίσει δημοσιογράφους και στελέχη της αντιπολίτευσης, έχει καταστέλλει βιαίως διαδηλωτές και έχει διαχειριστεί με άθλιο τρόπο την οικονομία.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας συμφιλιώθηκε με τη Ρωσία, ξεκίνησε μια εισβολή στη Συρία και άσκησε βέτο στο ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συμμαχία.

Αλλά υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορεί να λείψει ο ηλικιωμένος ηγέτης σε περίπτωση που χάσει από τον αντίπαλο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όταν οι Τούρκοι ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Έχοντας τον Ερντογάν στην εξουσία, ιδιαιτέρως καθώς έχει κάνει μια ολοένα και πιο αυταρχική στροφή τα τελευταία χρόνια, επέτρεψε στην ΕΕ να παρακάμψει το ερώτημα εάν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στις τάξεις της.

Για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, ο Ερντογάν ήταν ένα χρήσιμο πολιτικό χαρτί, που επέτρεψε στην ΕΕ να αποκλείσει νόμιμα οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση με την Άγκυρα σχετικά με την ένταξη.

Η ολοένα και πιο απαράδεκτη συμπεριφορά του, καθώς έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους και διαμαρτύρεται ενάντια στους κανόνες του κράτους δικαίου, έχει δώσει στην ΕΕ την πολιτική κάλυψη για να αποφύγει το ζήτημα.

Μια αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική.

“Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Τουρκία και η ΕΕ κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις”, δήλωσε ο Σελίμ Κουνεράλπ, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες· η ενταξιακή διαδικασία έχει σταματήσει εντελώς με αποτέλεσμα η ιδέα του να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην είναι πλέον αξιόπιστος στόχος”.

Η ιστορία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας χρονολογείται περίπου στα 60 χρόνια. Το 1959, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τον πρόδρομο της ΕΕ, που οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Άγκυρας το 1963.

Ενώ μια σειρά από πραξικοπήματα και οικονομική και πολιτική αστάθεια έθεσαν το ζήτημα της ολοκλήρωσης Τουρκίας-ΕΕ στο παρασκήνιο, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η διαδικασία προσχώρησης είχε επανέλθει σε τροχιά. Το 1987 η Τουρκία έκανε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ. Μια δεκαετία αργότερα της χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας και η χώρα άρχισε να κάνει σημαντικά βήματα για να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης που όρισε η ΕΕ.

Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία. Στη συνέχεια, ως μεταρρυθμιστής ηγέτης του νέου Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μίλησε για πλουραλισμό, δημοκρατία και αρμονία, ανοίγοντας ακόμη και ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK.

Στρώθηκε στη δουλειά, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις που έφεραν την Τουρκία πιο κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ, όπως η αλλαγή των νόμων γύρω από τον στρατό της χώρας, ώστε να τον θέσει υπό πολιτικό έλεγχο. (Αν και τον επαίνεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη την εποχή, αυτές οι αλλαγές στην πραγματικότητα έθεσαν τα θεμέλια για να αναλάβει ο Ερντογάν περισσότερο έλεγχο του στρατού αργότερα).

Μετά από έναν σύντομο μήνα του μέλιτος, οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες σύντομα επιδεινώθηκαν. Ο Ερντογάν απογοητευόταν ολοένα και περισσότερο με τον ρυθμό ένταξης στην ΕΕ. Αρκετά κράτη μέλη κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να δεχτούν την Τουρκία στο κλαμπ.

Αυτή η διχοτόμηση έδωσε τον τόνο για μια ολοένα και πιο διχαστική σχέση.

Μια σειρά ζητημάτων ευθύνονται για την επιδείνωση των σχέσεων — με τις δύο πλευρές να πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη.

Η απόφαση της ΕΕ να δεχτεί την Κύπρο το 2004 ήταν ένα διαρκές σημείο τριβής. Η Τουρκία έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα του νησιού από το 1974 – ένα γεγονός, το οποίο η Λευκωσία θέλει να αντιμετωπιστεί προτού να συμφωνήσει σε στενότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Μετά, υπήρξε το φαινόμενο Σαρκοζί. Το 2011, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη πέντε ωρών στην τουρκική πρωτεύουσα. Μασώντας τσίχλα αδιάφορα καθώς έφτασε στην Άγκυρα, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: η τουρκική ένταξη στην ΕΕ ήταν ένα “όχι” για τη Γαλλία. Πολλοί αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι αυτή η επίσκεψη ήταν ένα σημείο καμπής για τον Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά της σχέσης, ήταν η αυταρχική στροφή του Ερντογάν που αποτέλεσε ταφόπλακα για τις προοπτικές ένταξης της χώρας.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013 προήγγειλε μια ακόμη πιο δρακόντεια απάντηση στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο Ερντογάν έκλεισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στη συνέχεια εδραίωσε την εξουσία του σε συνταγματικό δημοψήφισμα το 2017, αφήνοντας τις προοπτικές ένταξης της χώρας στην ΕΕ στα σκουπίδια.

Συγκεκριμένα, η αυστηρότητά του ανταποκρίθηκε στα “κριτήρια Κοπεγχάγης” – τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, και τα οποία περιλαμβάνουν εγγυήσεις σχετικά με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων.

Μέχρι το 2018, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν κουραστεί. Μια δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκείνο το έτος το έθεσε ξεκάθαρα: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας “έχουν ακινητοποιηθεί”.

Το μεγάλο ερώτημα που επικρεμάται πάνω από τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι αν αυτό θα αλλάξει μετά την προσέλευση των Τούρκων στις κάλπες την Κυριακή.

Οι εκλογές, που κάποτε θεωρούνταν κάτι το οποίο εξαρτάται από τον Ερντογάν αν θα το χάσει, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της πολιτικής του καριέρας, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν ώμο με ώμο με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου.

Μια αλλαγή στην κυβέρνηση πιθανότατα θα πνεύσει καθαρό αέρα στη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Δύσης. Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θέλει να ξαναρχίσει η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και θα δεσμεύσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια άλλη απόκλιση από τον Ερντογάν.

Αλλά η προοπτική μιας νέας ηγεσίας στην Τουρκία μπορεί να μην εξαλείψει πολλές από τις βαθύτερες αιτίες τριβής. “Οι εγχώριες προκλήσεις θα παραμείνουν ίδιες, όποιος κι αν είναι στην εξουσία”, δήλωσε η Γκάλια Λίντενστραους, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, ένα think tank. “Υπάρχει μια βαθιά οικονομική κρίση και η σημερινή κυβέρνηση προσφέρει κάθε είδους λαϊκιστικά μέτρα για να ανακουφίσει την τρέχουσα κρίση ενόψει των εκλογών, η οποία θα σταματήσει μετά τις εκλογές”.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει την επιθυμία της για αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το 2019, ο Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης “για να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν”. “Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα [για τον αυταρχισμό του]”, είχε πει σε συνέντευξή του – σχόλια που εξόργισαν την τουρκική κυβέρνηση.

Η Λίντενστραους προέβλεψε μια “καλύτερη ατμόσφαιρα” μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας εάν ο Κιλιτσντάρογλου έρθει στην εξουσία. Το μπλοκ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει σηματοδοτήσει ότι θέλει να επαναφέρει τις σχέσεις με την ΕΕ και θα κινηθεί για να αντιστρέψει ορισμένα από τα μέτρα του Ερντογάν που παραβίαζαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως η επιστροφή σε κοινοβουλευτικό και όχι προεδρικό σύστημα.

Όμως, τα υποκείμενα ζητήματα – κυρίως η Κύπρος, αλλά και η προοπτική ενός τεράστιου, σχετικά φτωχού πληθυσμού να ενταχθεί στο μπλοκ – δείχνουν ότι λίγοι στην Ευρώπη θα σπεύσουν να ανοίξουν την πόρτα. Αν και λίγοι θα το πουν δημόσια, πολλές χώρες είναι επίσης επιφυλακτικές στο να επιτρέψουν σε μια κατά πλειονότητα μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία να ενταχθεί.

“Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη – μέλη της ΕΕ να είναι κοντά στο να σκέφτονται την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ”, είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Λίντενστραους είπε ότι μπορούσε να φανταστεί πρόοδο σε θέματα όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα ή επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία υπάρχει από το 1995, αλλά πιθανότατα όχι πολύ πέρα ​​από αυτό. “Συμφωνώ με τους σκεπτικιστές λέγοντας ότι νομίζω ότι τα προβλήματα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ υπήρχαν πριν από την αυταρχική στροφή του Ερντογάν”, είπε.

Ο Ίλκε Τοϊγκιούρ, ανώτερος συνεργάτης του CSIS, ενός think tank, είπε ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι ένας τρόπος για να αναζωογονηθούν οι σχέσεις. “Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα πιο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο”, είπε. Εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές ενδέχεται να επωφεληθούν από μια συμφωνία σύνδεσης όπως αυτή που έχει η ΕΕ με άλλες χώρες που ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξης πιο πρόσφατα.

Μια ανανεωμένη συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει ζητήματα όπως η δράση για το κλίμα, η μετανάστευση και το εμπόριο, και θα βελτιώσει τη σχέση με τις Βρυξέλλες, εξομαλύνοντας τον δρόμο όταν πρόκειται για το πιο δύσκολο ζήτημα της ένταξης.

Άλλοι ήταν πιο δύσπιστοι και εξέφρασαν την άποψη πως δεν θα γιορτάζουν όλοι στην Ευρώπη την ήττα από τον Ερντογάν. “Για ορισμένους στην ΕΕ μπορεί να είναι ευνοϊκό να έχουν έναν αυταρχικό ηγέτη δίπλα και μια πιο συναλλακτική σχέση με την Τουρκία, παρά να ασχολούνται σοβαρά με το θέμα της ένταξης”, δήλωσε ο Γκαλίπ Νταλάι, ειδικός επί Τουρκίας στο think tank Chatham House.

“Μια δημοκρατική Τουρκία θα αποτελούσε ένα πολύ πιο θεμελιώδες ζήτημα για την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού