Τι θα κάνει ο Ερντογάν εάν χάσει τις εκλογές;

Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν κινδυνεύει για πρώτη φορά να ηττηθεί, με τις δημοσκοπήσεις μάλιστα να τον δείχνουν, μέχρι προσφάτως, πίσω από τον αντίπαλό του

Velonastongiaka

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές βρίσκεται η Τουρκία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους δύο βασικούς υποψηφίους, τον νυν πρόεδρο Ερντογάν και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε απόσταση αναπνοής. Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν κινδυνεύει για πρώτη φορά να ηττηθεί, με τις δημοσκοπήσεις μάλιστα να τον δείχνουν, μέχρι προσφάτως, πίσω από τον αντίπαλό του. «Πώς θα διαχειριστεί λοιπόν ο Ερντογάν μία ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές;», διερωτάται η Süddeutsche Zeitung.

«Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που ίσως δίνουν την απάντηση: την άνοιξη του 2015, για παράδειγμα, παρ’ ότι ο πρόεδρος δεν ηττήθηκε προσωπικά, το κόμμα του, το ΑΚΡ, απέτυχε για πρώτη φορά να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να σχηματίσει συνασπισμό, όμως ο Ερντογάν σαφώς και απέρριψε αυτήν την ιδέα, επιλέγοντας να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα, ξεκίνησε πόλεμο στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα και ο λαός συσπειρώθηκε πίσω από τον Ερντογάν για άλλη μια φορά στις νέες εκλογές.

Η διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου και όταν το ΑΚΡ έχασε το σημαντικό δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές του 2019. Η εκλογική αρχή συμμορφώθηκε με το προεδρικό μέγαρο και ακύρωσε τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο λαός της Κωνσταντινούπολης, όμως, επέμεινε, εκλέγοντας για δεύτερη φορά τον Ιμάμογλου και δη με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία. Ο Ερντογάν δεν μπορούσε πλέον να κάνει τίποτα γι’ αυτό, πέρα από το να καταδικάσει πέρυσι τον Ιμάμογλου σε πολιτική δίκη, με ποινή την απαγόρευση της ενασχόλησης με την πολιτική».

Ωστόσο, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει πως οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι διαφορετικές: «Αυτή τη φορά, η ήττα θα αφορά τον Τούρκο πρόεδρο προσωπικά. Οι δημόσιοι ή δικαστικοί υπάλληλοι θα γνώριζαν πως σύντομα θα υπήρχε άλλος πρόεδρος, οπότε θα μπορούσαν να αντισταθούν στη βούληση του Ερντογάν, δίχως να φοβούνται την εκδίκηση του παλατιού».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού