Τουρκία-εκλογές: Θολό τοπίο οι κάλπες

Οι δημοσκόποι βρίσκονται σε θολά νερά. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο

Velonastongiaka

61 εκατομμύρια ψηφοφόροι αύριο το πρωί καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας. Παράλληλα θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές. Ήδη 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό και οι ψήφοι έχουν φτάσει στην Άγκυρα για να καταμετρηθούν αύριο το απόγευμα στις 5:00 ώρα Τουρκίας αφού κλείσουν και οι κάλπες.

Με ένταση και ακραία ρητορική όσο δεν υπήρχε σε καμία από τις τελευταίες τρεις με τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία φτάσαμε στην παραμονή των εκλογών με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει σκληρή κόντρα και αντιπαράθεση με τον κυριότερο αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η απόσυρση του Ιντζέ τελευταία στιγμή έχει κάνει άνω-κάτω όλα τα προγνωστικά, μεταδίδει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η λογική λέει ότι οι ψήφοι του Ιντζέ θα ευνοήσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Όμως άλλα στοιχεία δείχνουν ότι είχε μειωθεί το ποσοστό του κάτω από το 2%, καθώς ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος υποψήφιος που έχει παραμείνει στην κούρσα, φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του μέχρι και 4%.

Έτσι οι δημοσκόποι βρίσκονται σε θολά νερά. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν και πιστεύουν πως μπορούν στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν το 50% και να κερδίσουν έτσι την προεδρία χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.

Ο λαός είναι όμως αυτός που τελικά θα αποφασίσει ποιον θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο. Όσο για τις φήμες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία αν χάσει τις εκλογές, ο ίδιος σε διακαναλική συνέντευξη απάντησε ευθέως σε ερώτημα που του ετέθη για αυτές τις αιτιάσεις.

“Δημοκρατικά ήρθαμε και δεν θα προσκολληθούμε στην εξουσία” είπε ξεκάθαρα ο Ταγίπ Ερντογάν. “Αυτά είναι σκέψεις αυτών που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους”.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού