ΗΠΑ: Αποτροπιασμό για τη σφαγή αμάχων από τον στρατό του Μαλί που αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ κατηγόρησε τον στρατό του Μαλί και «ξένους» μαχητές ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον 500 ανθρώπους τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης στη Μουρά, δημοσιοποιώντας έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Velonastongiaka

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε «αποτροπιασμό» χθες Δευτέρα, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ που προσάπτει στον στρατό του Μαλί πως διέπραξε φρικαλεότητες τον Μάρτιο του 2022 στην Μουρά, καλώντας εξάλλου τη μεταβατική κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών που επιβάλλει στους κυανόκρανους.

«Οι ΗΠΑ αισθάνονται αποτροπιασμό για την περιφρόνηση στην ανθρώπινη ζωή που επέδειξαν στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί σε συνεργασία με τον υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο όμιλο Βάγκνερ κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Μουρά τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ κατηγόρησε τον στρατό του Μαλί και «ξένους» μαχητές ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον 500 ανθρώπους τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης στη Μουρά, δημοσιοποιώντας έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία «έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει» ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 20 γυναίκες και επτά παιδιά, «εκτελέστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και ξένο στρατιωτικό προσωπικό» μεταξύ της 27ης και της 31ης Μαρτίου 2022 στην κοινότητα αυτή μερικών χιλιάδων κατοίκων, τονίζεται στο κείμενο.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί από το 2013 στο Μαλί (MINUSMA), 157 συνεντεύξεις κατ’ ιδίαν και 11 συνεντεύξεις με ομάδες κατοίκων.

Το κείμενο, που κατήγγειλε το Σάββατο η στρατιωτική χούντα στην εξουσία στο Μαλί, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «αφήγημα» γεμάτο «αποκυήματα φαντασίας», αποτελεί το βαρύτερο κατηγορητήριο που έχει διατυπωθεί ποτέ σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί — που έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για ωμότητες στο παρελθόν.

«Καλούμε τη μεταβατική κυβέρνηση να διενεργήσει ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική, εξαντλητική και διαφανή έρευνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, όπως συνιστά η έκθεση του ΟΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Εξάλλου, «είναι ζωτικής σημασίας η MINUSMA να είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί την εντολή της ανεμπόδιστη», τονίζεται στο κείμενο, που καταγγέλλει «τους περιορισμούς της μεταβατικής κυβέρνησης στην ελευθερία κίνησης» της δύναμης αυτής του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού