Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Οι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στη Μόσχα για συνομιλίες με στόχο την ειρήνευση τον Καύκασο

Αντιπροσωπείες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν τετραήμερες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Μαΐου, ενώ την περασμένη Κυριακή συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν

Αρμενία Αζερμπαϊτζάν
Velonastongiaka

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Μόσχα, για ειρηνευτικές συνομιλίες εν μέσω της νέας έντασης μεταξύ αυτών των δύο χωρών του Καυκάσου, παρά τις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης για την ειρήνευση στην περιοχή.

“Στις 19 Μαΐου η Μόσχα θα φιλοξενήσει μια τριμερή σύνοδο και ξεχωριστές διμερείς επαφές” στις οποίες θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, ανέφερε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Αυτές οι συνομιλίες γίνονται με φόντο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με αφορμή τον έλεγχο του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τα τελευταία 30 χρόνια, Μπακού και Γερεβάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους. Ο τελευταίος, το 2020, έληξε με συντριπτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ανακατέλαβε πολλά εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παρά την εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας, ανά διαστήματα σημειώνονται αψιμαχίες στα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και πολλοί στρατιωτικοί και από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν, σε νέες συγκρούσεις.

Παράλληλα, καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή. Αντιπροσωπείες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν τετραήμερες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Μαΐου, ενώ την περασμένη Κυριακή συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού