Βίντεο που δείχνει επαναπροώθηση προσφύγων εν τη γενέσει της, δημοσιεύουν οι New York Times

Το βίντεο καταγράφηκε στη Λέσβο από εργαζόμενο σε υποδομές υποστήριξης προσφύγων που είναι αυστριακής υπηκοότητας και μεθοδικά καταγράφει παραβιάσεις και κακοποίηση προσφύγων

Velonastongiaka

Βίντεο και πληροφορίες που αποτελούν πιθανώς τα πιο καταδικαστικά για την Ελλάδα τεκμήρια για το πώς οι ελληνικές Αρχές παραβιάζουν την διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες της ΕΕ για την διαδικασία αντιμετώπισης όσων ζητούν άσυλο δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times μαζί με τα κρίσιμα βίντεο-ντοκουμέντα.

Σημειώνει παράλληλα ότι το Μαξίμου αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν ακόμη και να τους παρουσιαστεί επισήμως το υλικό που καταγράφηκε.

Το βίντεο καταγράφηκε στη Λέσβο από εργαζόμενο σε υποδομές υποστήριξης προσφύγων που είναι αυστριακής υπηκοότητας και μεθοδικά καταγράφει παραβιάσεις και κακοποίηση προσφύγων.

Η «ανατομία μίας εξωδικαστικής απέλασης» από την Ελλάδα όπως την περιγράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times, παρουσιάζει τα γεγονότα που ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης 11 Απριλίου.

Ένα λευκό βαν χωρίς σήμανση αποβιβάζει σε απόμερο σημείο της παραλίας της νότιας Λέσβου 12 άτομα, αρκετά από αυτά παιδιά, υπό την επίβλεψη τριών ατόμων. Πρόκειται για πρόσφυγες που είχαν φτάσει μία ημέρα πριν σε ελληνικό έδαφος και είχαν διανυκτερεύσει κρυμένοι σε θάμνους, μέχρι που εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν από κουκουλοφόρους, όπως κατήγγειλαν αργότερα. Είχαν ξεκινήσει από την Σομαλία και τις περιοχές που ελέγχει η Αλ Σαμπάμπ, ισλαμιστική ένοπλη ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Στο σημείο που τους έβγαλαν από το βαν, βρίσκεται μικρή ξύλινη προβλήτα όπου περιμένουν δύο άτομα με τα πρόσωπα καλυμένα, σε ένα φουσκωτό ταχύπλοο. Οδηγούν τους πρόσφυγες στο ταχύπλοο και ανοίγονται στη θάλασσα. Όπως γράφουν οι New York Times, για τον απλό παρατηρητή, από μακριά μοιάζουν σαν τουρίστες που απολαμβάνουν το Αιγαίο.

Τρία λεπτά αργότερα, το φουσκωτό προσεγγίζει το σκάφος 617 της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που όπως σημειώνεται έχει πληρωθεί κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι πρόσφυγες επιβιβάζονται στο σκάφος της Ακτοφυλακής και οδηγούνται στην πρύμη. Εκεί, τους επιτηρούν έξι άτομα χωρίς καλυμένα πρόσωπα που φαίνεται να φορούν την τυπική σκούρα μπλε στολή του πληρώματος.

Στη συνέχεια, το σκάφος της Ακτοφυλακής πλέει νότια προς την Τουρκία. Κοντά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιβιβάζει τους πρόσφυγες σε φουσκωτή λέμβο χωρίς κινητήρα και φαίνεται να τους αφήνει πίσω, εγκαταλείποντάς τους στο έλεος των ρευμάτων, του ανέμου και των κυμάτων.

Περίπου μία ώρα μετά, δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής εντόπισαν και συνέλεξαν τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά συνηθίζει να ειδοποιεί την άλλη πλευρά με fax.

Αργότερα, από την Τουρκία ανακοινώθηκε η διάσωση 12 ατόμων μετά από ελληνική επαναπροώθηση, απέναντι από την Λέσβο

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, για δημοσίευμα

Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το οποίο κάνει λόγο για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο νησί της Λέσβου, επικαλείται σε, ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Στο συνοδευτικό βίντεο, το οποίο «δημοσίευσε η εφημερίδα φαίνεται ξεκάθαρα η μεταφορά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, από βαν χωρίς καμία επίσημη σήμανση, σε σκάφος του Λιμενικού, και ύστερα στα ανοιχτά του Αιγαίου όπου επιβιβάζονται σε φουσκωτή σχεδία έκτακτης ανάγκης, πριν αφεθούν ακυβέρνητοι στη μέση της θαλάσσης», υποστηρίζει το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Φυσικά, σχολιάζει εξ άλλου, «αυτή η πρακτική αποτελεί παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου, όσο και της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών που έγιναν θύματα αυτής της δολοφονικής πρακτικής. Η επιμονή της κυβέρνησης στο αφήγημα που θέλει τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις δημιούργημα της φαντασίας μας, δεν πείθει κανέναν, ούτε εντός ούτε εκτός των συνόρων. Πλέον μάλιστα έχει αρχίσει να θυμίζει τη ναζιστική κυβέρνηση που επέμενε ότι οι Εβραίοι στέλνονταν στο ανατολικό μέτωπο για… καταναγκαστικά έργα».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «το φλερτ με τη ρατσιστική και μισανθρωπική ακροδεξιά, το οποίο γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και εντείνεται προεκλογικά με φιέστες στον παράνομο φράχτη του Έβρου και με τη συνέχιση δολοφονιών συνανθρώπων μας στο Αιγαίο, είναι από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Φυσικά, είναι μια πρακτική η οποία χαίρει και της αποδοχής της ΕΕ η οποία ενισχύει την Frontex και τους υπόλοιπους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς που απαρτίζουν το ”Φρούριο Ευρώπη”».

Και, εν κατακλείδι, «το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δεν δέχεται να συνεχιστεί για ούτε μια μέρα ακόμα η παράνομη, δολοφονική και απολύτως καταδικαστέα πρακτική των επαναπροωθήσεων που αμαυρώνει το καλό όνομα της πατρίδας και του λαού μας: ενός τόπου φιλόξενου, που ξέρει πως η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας πάντα έκανε τον ελληνισμό δυνατότερο. Η μεταφορά πληθυσμών ήταν και παραμένει ένα φυσιολογικό φαινόμενο της ανθρωπότητας, στο οποίο συμμετείχαν, όσο λίγοι άλλοι, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι για αιώνες. Καθώς οι περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές πιέσεις εντείνονται, είμαστε υποχρεωμένοι να επιμείνουμε στην ευρωπαϊκή και ολιστική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, από όλες τις χώρες της Ευρώπης, και όχι να αποδεχτούμε το ξεπούλημα της ηθικής και της ανθρωπιάς μας, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με χειρότερους, φυσικά, τους εγκληματίες της Μητσοτάκης ΑΕ.».

(Πηγή: Αυγή, ΑΠΕ)

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού