Δράση κατά των τρωκτικών στη Γερμανία

Οι περισσότεροι αηδιάζουν μόλις δουν στο δρόμο ένα ποντίκι που μεταδίδει πολλές μολυσματικές ασθένειες. Γι’ αυτό οι δήμοι αναλαμβάνουν δράση φθάνοντας μέχρι τους υπονόμους

ποντικια
Velonastongiaka

Είναι μικροσκοπικά, καφέ και γυαλιστερά. Για τον Σέντρικ Χάρλαντερ αποτελούν μια σημαντική ένδειξη. «Υπήρχαν σίγουρα αρουραίοι εδώ», λέει ο ειδικός στην αποχέτευση, βρισκόμενος στον υπόνομο της Στουτγάρδης και βλέποντας τα κομμάτια περιττωμάτων που άφησαν εδώ τα τρωκτικά. Δεν είναι όμως η μοναδική πόλη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Παντού τίθεται το ερώτημα πώς να απαλλαγείτε από τα τρωκτικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιττώματα βρέθηκαν εκεί. Πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα 250 κουτιά δολωμάτων, με τα οποία η πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης παρακολουθεί τον αριθμό των αρουραίων που βρίσκονται υπογείως και τα εξοντώνει. Σύμφωνα με τον Χάρλαντερ, τα κουτιά στέλνουν τα απαραίτητα δεδομένα σε μια διαδικτυακή υπηρεσία. «Εάν οι αρουραίοι πραγματικά πάνε στο δόλωμα, αυτό θα αντικατασταθεί με ένα δηλητηριώδες». Το δηλητήριο επηρεάζει τη πήξη του αίματος με τρόπο που τα ζώα πεθαίνουν ανώδυνα λίγες μέρες μετά την κατανάλωσή του.

Οι αρουραίοι μπορούν να μεταδώσουν κάθε είδους ασθένεια αλλά και να κουβαλάνε παράσιτα, από την νόσο του Weil μέχρι τον τύφο και την λύσσα, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Κάτω Σαξονίας, οι καφέ αρουραίοι μπορούν να αναπαραχθούν μετά από 3 ή 4 μήνες από τη γέννησή τους, που σημαίνει χονδρικά ότι μέσα σε ένα έτος ένα τρωκτικό μπορεί να έχει περίπου 500 απογόνους.

Στο Αμβούργο για παράδειγμα, όποιος βλέπει έναν άγριο αρουραίο πρέπει να το αναφέρει στο Ινστιτούτο Υγιεινής και Περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δεκαετίες στην χανσεατική πόλη βάσει εγκυκλίου για τους αρουραίους, ενώ παρόμοιες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλες πόλεις. Ο πληθυσμός των αρουραίων στις πόλεις δεν μπορεί να καταγραφεί με βεβαιότητα. Παρά την παρακολούθηση ακόμα και ο εκπρόσωπος της Στουτγάρδης εξηγεί ότι δεν μπορούν να προκύψουν μέσω αυτού του συστήματος εκτιμήσεις για τον πληθυσμό τους. Στο Μόναχο, την Κολωνία και το Αμβούργο, οι αρχές υποθέτουν ότι ο αριθμός παραμένει ίδιος, κάποιες φορές με ετήσιες διακυμάνσεις.

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα που να έχουν προκληθεί από τα τρωκτικά. «Αλλά ειδικά σε πολυκατοικίες με ελαττωματικά δομικά υλικά, οι αρουραίοι μπορούν να αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα», επισημαίνει το Ινστιτούτο Υγιεινής και Περιβάλλοντος του Αμβούργου. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Μονάχου εξηγεί πως οι καιρικές συνθήκες, η διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η έκταση της παράνομης σίτισης των πτηνών, η μόλυνση των ακινήτων και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα είναι πιθανό να είναι καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση αρουραίων.

Ορισμένα μέρη, όπου συχνάζουν άνθρωποι, είναι πολύ ελκυστικά για τους αρουραίους επειδή βρίσκουν εκεί τροφή και φωλιά, όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, προαύλια, εγκαταστάσεις στάθμευσης και χώροι πρασίνου και αναψυχής. Πεταμένο φαγητό και δυσπρόσιτα σημεία σε εργοτάξια και υπόγεια ευνοούν τους αρουραίους ώστε να φωλιάσουν εκεί.

Προκειμένου να προστατευτούν οι άνθρωποι από λοιμώξεις, λαμβάνονται μέτρα κατά των αρουραίων. Οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για την ιδιωτική περιουσία ενώ οι δήμοι για τη δημόσια. Στο Βερολίνο, μεμονωμένοι δήμοι επενδύουν χιλιάδες ευρώ ετησίως για τη καταπολέμησή τους. Ένας από τους συνήθεις τρόπους είναι το δόλωμα, όπως ορίζεται από τους υπεύθυνους για την καταπολέμηση παρασίτων της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Κολωνίας. «Οι αρουραίοι μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με επίσημα εγκεκριμένα δολώματα», αναφέρει εκπρόσωπος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Μονάχου. Για την προστασία άλλων ζώων και ανθρώπων, εξειδικευμένες εταιρείες τα τοποθετούσαν παλιότερα ανεξέλεγκτα και κρυφά σε διάφορα σημεία, μέχρις ότου να μην υπάρχει πια «ζήτηση».

Ο οργανισμός προστασίας ζώων «Four Paws» τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίου ή θανατηφόρων παγίδων. Μερικές συμβουλές για την αποφυγή τρωκτικών ειδικά σε σπίτια είναι οι κλειστοί κάδοι σκουπιδιών, όχι υπολείμματα τροφών στο κομπόστ και απομάκρυνση ζωοτροφών αλλά και των ίδιων των οικόσιτων ζώων, όπως για παράδειγμα ινδικών χοιριδίων, από σημεία όπου συχνάζουν αρουραίοι. Η Γερμανική Ένωση για την Προστασία της Φύσης (NABU) συμβουλεύει να μην πετάμε τρόφιμα στην τουαλέτα. Σχάρες σε παράθυρα υπογείων και στις αποχετεύσεις βοηθούν επίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι συσκευές που παράγουν ήχο, υπερήχους ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία με στόχο να απομακρύνουν τα τρωκτικά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, όπως επίσης και οι μηχανικές παγίδες. «Οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της εγκατάστασης ποντικών και αρουραίων μέσα στα κτίρια, αλλά δεν μπορούν να τους εξαλείψουν όταν έχουν ήδη εγκατασταθεί».

Πηγή: Deutsche Welle

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού