Ιράν: Απαγορεύει να εκλέγονται βουλευτές πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα

Velonastongiaka

Ιρανοί πολιτικοί, που έχουν διπλή υπηκοότητα, δεν θα μπορούν πλέον να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με νέο νόμο, ενώ ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διόρισε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν ως κορυφαίο αξιωματούχο της ασφάλειας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Αλί Σαμχανί στη θέση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της νέας ιρανικής νομοθεσίας, που υιοθετήθηκε χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, δεν θα μπορεί να εκλέγεται βουλευτής ούτε όποιος έχει μόνιμη κατοικία σε άλλη χώρα.

Το μέτρο έχει στόχο την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο για να εξασφαλισθεί πως θα μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας υποψήφιοι που έχουν μόνο ιρανική υπηκοότητα, είχε ψηφιστεί το 2020.

Η πρόσφατη εκτέλεση του βρετανοϊρανού πρώην κορυφαίου πολιτικού Αλιρεζά Ακμπαρί προκάλεσε διεθνή οργή. Ο Ακμπαρί είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Εκατομμύρια Ιρανοί ζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, πολλοί κάτοικοι της χώρας μετανάστευσαν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό για να εργασθούν, να σπουδάσουν ή εξαιτίας πολιτικών διώξεων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ραϊσί διόρισε επικεφαλής του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τον διοικητή των Φρουρών της Επαπνάστασης Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν, μερικές ημέρες αφού ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην εξωτερική πολιτική όποτε είναι απαραίτητο για να ξεπερνιούνται εμπόδια.

Ο Αχμαντιάν αντικαθιστά τον Αλί Σαμχανί, ο οποίος είχε διοριστεί επικεφαλής του εν λόγω Συμβουλίου το 2013, ενώ είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας υπό τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί από το 1997 ως το 2005.

Ο Σαμχανί είχε υπογράψει τον Απρίλιο, με τη μεσολάβηση της Κίνας, συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία με την οποία πήραν τέλος χρόνια πολιτικής ρήξης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι περιφερειακοί αντίπαλοι.

Πηγή: ΑΠΕ

#tags


Ειδήσεις σήμερα

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού