Λετονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Εβίκα Σιλίνα

Η Εβίκα Σιλίνα, η σημερινή υπουργός κοινωνικής προστασίας στη Λετονία, διορίστηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση

σιλινα
Velonastongiaka

Η Εβίκα Σιλίνα, η σημερινή υπουργός κοινωνικής προστασίας στη Λετονία, διορίστηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Κρισιάνις Καρίνς, τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός στο τέλος της θητείας του ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι παραιτείται από τη θέση αυτή, επικαλούμενος την «έλλειψη δυναμισμού» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Λετονία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήγαγε τις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2022.

Η 48χρονη Εβίκα Σιλίνα είναι μέλος του κόμματος New Unity (κέντρο) της Karins.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης και οι υπουργοί στο τέλος της θητείας τους θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να εγκριθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο από τη βουλή.

“Οι συζητήσεις (στον συνασπισμό) πρέπει να είναι σύντομες και συνοπτικές”, είπε η Σιλίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος την διόρισε.

Ο σημερινός τριμερής συνασπισμός που θα μπορούσε να φτάσει ξανά στην διακυβέρνηση της χώρας σχηματίζεται από τη Νέα Ενότητα, την Ενωμένη Λίστα των κεντρώων, περιφερειακών και πράσινων κομμάτων και την κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία. Έχει 53 ψήφους στο κοινοβούλιο.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνασπιστεί η Νέα Ενότητα με την Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, η οποία εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους της υπαίθρου, και με τους Προοδευτικούς (αριστερά), αλλά αυτός ο συνασπισμός έχει μόνο 52 έδρες στο κοινοβούλιο.

Πριν παραιτηθεί, ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσπάθησε να διευρύνει τον συνασπισμό του με τους Προοδευτικούς, αλλά αυτή η πρωτοβουλία μπλόκαρε η Εθνική Συμμαχία. Απόφοιτη από νομική σχολή και με μεταπτυχιακό, η Σιλίνα εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Οκτώβριο και διορίστηκε υπουργός κοινωνικής προστασίας.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού