Εκλογές στη Ζιμπάμπουε: Επανεκλέγεται ο πρόεδρος Μνανγκάγκουα

Ο 80χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία

μναγκαγκουα
Velonastongiaka

Ο 80χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Ζιμπάμπουε, καθώς ανακηρύχτηκε νικητής των εκλογών – με ποσοστό 53% – από την εκλογική επιτροπή της αφρικανικής χώρας (ZEC).

Γνωστός με το προσωνύμιο «κροκόδειλος», ο Μνανγκάγκουα προέρχεται από τους κόλπους του πανίσχυρου ZANU-PF (Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο) που κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από το 1980, όταν η πρώην βρετανική αποικία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ηταν αντιπρόεδρος του Μουγκάμπε, (2014-2017) προτού αυτός αποπεμφθεί τον Νοέμβριο του 2017 και εγκαταλείψει τη χώρα (αρχικά μετέβη στη Μοζαμβίκη και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική). Λίγες μέρες αργότερα, ο επί τέσσερις δεκαετίες πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανατράπηκε με πραξικόπημα και ο Μνανγκάγκουα επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναλάβει την εξουσία. Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 επικράτησε οριακά του αντιπάλου του Νέλσον Τσαμίσα, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο 45χρονος Τσαμίσα ήταν εκ νέου υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις φετινές προεδρικές εκλογές. Εκπρόσωπος του κόμματος CCC (Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή) απέρριψε «οποιοδήποτε αποτέλεσμα ανακοινώθηκε βιαστικά χωρίς διαδικασία επαλήθευσης».

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή πως οι εκλογές διεξήχθησαν σε «κλίμα φόβου». Παρατηρητές της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC) επεσήμαναν τη μεροληπτική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού