Περού: 4 στρατιωτικοί και 2 αντάρτες νεκροί κατά τη διάρκεια μάχης σε περιοχή όπου παράγεται κόκα

Τέσσερις στρατιώτες και δυο μέλη του Φωτεινού Μονοπατιού σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε μάχη στην περιοχή όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειας κόκας στο Περού, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Μεξικό
Velonastongiaka

Τέσσερις στρατιώτες και δυο μέλη του Φωτεινού Μονοπατιού σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε μάχη στην περιοχή όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειας κόκας στο Περού, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Περίπολος έγινε στόχος καθώς έκανε «έλεγχο» της περιοχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Η μάχη εκτυλίχθηκε σε αχανή περιοχή όπου βρίσκονται καλλιέργειες κόκας, τη VRAEM (ακρώνυμο της φράσης Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro, κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο). Εκεί, ο περουβιανός στρατός είναι αντιμέτωπος για δεκαετίες με συμμορίες διακινητών ναρκωτικών και τους τελευταίους εναπομείναντες μαχητές της οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών, που αποδεκατίστηκε τα χρόνια του 1990.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, πίσω μόνο από την Κολομβία. Το 2022, οι αρχές κατέγραψαν κάπου 950.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνης.

Το Φωτεινό Μονοπάτι –το όνομά του είναι μέρος αποφθέγματος του μαρξιστή διανοούμενου Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι (1894-1930), ιδρυτή του Περουβιανού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1928– διεξήγαγε για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του στρατού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ο απολογισμός της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης ήταν τουλάχιστον 69.000 νεκροί και αγνοούμενοι.

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των μαοϊστών ανταρτών είναι πλέον νεκροί ή φυλακισμένοι. Ο στρατός υπολογίζει πως 200 ως 350 μέλη της οργάνωσης ανταρτών παραμένουν ενεργά, κυρίως στη VRAEM.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού