Εν όψει δύσκολων αποφάσεων στα ελληνοτουρκικά

«Χωρίς βάση εμπιστοσύνης οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα»

ελληνοτουρκικά
Velonastongiaka

Ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί και τις εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. «Τουρκία και Ελλάδα συμφωνούν μια νέα αρχή στην εδαφική διαμάχη» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής Handelsblatt. Χωρίς να επιχειρεί κάποιον σχολιασμό, παραθέτει τα βασικά σημεία της χθεσινής συνάντησης υπενθυμίζοντας ότι στο νέο θετικό μομέντουμ «συνέβαλαν η βοήθεια της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο και το κύμα τουρκικής συμπαράστασης μετά τον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον περασμένο Μάρτιο…

Μόλις πέρυσι ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα ξαναμιλούσε ποτέ με τον Μητσοτάκη, αλλά τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι δύο τους μίλησαν μεταξύ τους».

Αλλά και η γερμανόφωνη αυστριακή Der Standard υπενθυμίζει ότι ο Μητσοτάκης επιχειρεί, στην έναρξη της δεύτερης θητείας του, μια «ιστορική προσπάθεια» τείνοντας «χείρα φιλίας» για να αντιμετωπίσει άλυτα προβλήματα. «Χωρίς βάση εμπιστοσύνης οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα», σημειώνει. «Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά εισέρχονται στις συνομιλίες με καλή πίστη. Πρόκειται για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Εδώ και χρόνια οι δύο χώρες διαφωνούν για το σε ποιον ανήκει η υφαλοκρηπίδα γύρω από τα ελληνικά νησιά. Αλλά πρόκειται επίσης για την ελαχιστοποίηση του ευάλωτου χαρακτήρα της περιοχής σε κρίσεις… Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν κέρδισαν πρόσφατα τις εκλογές και άρα (διαθέτουν) το πολιτικό περιθώριο για δύσκολες και επίσης μη δημοφιλείς αποφάσεις».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού