Ρωσία: Υποστηρίζει ότι κατέρριψε ουκρανικά drones κοντά σε Μόσχα και Ροστόφ

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ πως στέλνουν στο Κίεβο

Ουκρανικά Drones
Velonastongiaka

Ουκρανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στη Μόσχα και άλλα δύο στον εναέριο χώρο του Ροστόφ τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν έκανε σαφές αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Ωστόσο το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι τρία κτίρια υπέστησαν ζημιές στην πόλη Ροστόφ στον Ντον και ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν ουκρανικό drone συνετρίβη στο κέντρο της. Το δεύτερο drone που καταρρίφθηκε στην περιφέρεια Ροστόφ κατέπεσε έξω από την πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ πως στέλνουν στο Κίεβο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλε χθες, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που κατ’ αυτή θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν εδάφη υπό τον έλεγχο των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο επίσκεψής του που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

«Η πρόοδος της εξελισσόμενης αντεπίθεσης επιταχύνεται τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η νέα βοήθεια θα συμβάλει να αποκτήσει νέα ορμή», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας πλάι του τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πέρα από τα αντιαρματικά βλήματα, θα συμπεριλάβει επίσης 300 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται, 206 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 200 εκατ. για την υποστήριξη των τοπικών θεσμών, 90 εκατ. για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η αυστηρά στρατιωτική πτυχή, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, προβλέπει παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης συστήματα άμυνας κατά πυραύλων, κι άλλα πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους.

Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια πυρομαχικά νωρίτερα φέτος στο Κίεβο.

Το ουράνιο, μέταλλο εξαιρετικά πυκνό, δεν παραμορφώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον στόχο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διατρητικές οβίδες και βόμβες ικανές να διαπεράσουν θωρακίσεις μεγάλου πάχους. Πυρομαχικά του είδους διαθέτουν διάφοροι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού. Νομικά, η χρήση τους δεν απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Όταν το Λονδίνο ανακοίνωσε πως θα έστελνε τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο, η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει και αυτή ανάλογα.

Πριν από περίπου δυο μήνες, η Ουάσιγκτον έσπαγε ακόμα ένα ταμπού, προμηθεύοντας με οβίδες διασποράς τον ουκρανικό στρατό, απόφαση που ξεσήκωσε ΜΚΟ.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει ή υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ρωσική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα κατήγγειλε την ανακοίνωση πως θα σταλούν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, κάνοντας λόγο για «απανθρωπιά» και υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ αυταπατώνται αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού».

Μπλίνκεν: Νέα αμερικανική βοήθεια άνω του 1 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση νέας βοήθειας από τη χώρα του στην Ουκρανία “συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων” για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να δώσουν στην Ουκρανία τα μέσα για να γράψει το δικό της μέλλον… Σήμερα ανακοινώνουμε νέα βοήθεια συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων”, δήλωσε.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η νέα αμερικανική βοήθεια θα επιτρέψει στην αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας να ενισχυθεί περαιτέρω. “Η πρόοδος στην αντεπίθεση που είναι σε εξέλιξη έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η νέα βοήθεια θα συμβάλει ώστε να της δοθεί νέα ώθηση”.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η αμερικανική βοήθεια στη χώρα του δεν είναι μια πράξη “φιλανθρωπίας”, αλλά ότι επιτρέπει “να εμποδιστεί η ρωσική επιθετικότητα”.

“Η αμερικανική βοήθεια δεν είναι φιλανθρωπία. Σήμερα, χάρη στους εταίρους μας, η Ουκρανία εμποδίζει τη ρωσική επιθετικότητα. Δεν θα ζητήσουμε ποτέ την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία”, τόνισε.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού