Πλημμύρες – Πυροσβεστική: Προσπάθειες για να ανοίξει η Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας.

Λάρισα
Velonastongiaka

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, ενώ από χθες το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα του οδικού άξονας Τρικάλων-Λάρισας, τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Στην Εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών.

Στην συνέχεια ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.946 κλήσεις και έχει προβεί στην διάσωση 4.594 πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώθηκαν 9.579 κλήσεις και 3.576 διασώσεις και συνολικά 2.900 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Αναφορικά με την κατάσταση στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας, ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι οι περισσότερες περιοχές είναι πλήρως προσβάσιμες όπως ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, Κοσκινάς , Ψαθοχώρι, Φαρκαδόνα, Καλογριανά, Μεγάλα Καλύβια, Πηνειαδα , ενώ πρόσβαση μόνο με μεγάλα οχήματα γίνεται στις περιοχές Μεταμόρφωση, Μαραθέα Κόρδα και Βλοχός.

Για τον Βλοχό ο εκπρόσωπος Τύπου τους Πυροσβεστικού Σώματος σημείωσε ότι εκεί οι κάτοικοι παραμένουν οικειοθελώς και είναι ασφαλείς, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές. Ωστόσο, τόνισε ότι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν και το πρωί σήμερα εκεί όπως και όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην περιοχή προκειμένου να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο οικισμός Κεραμίδι Τρικάλων παραμένει μη προσβάσιμος, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, ενώ οι κάτοικοι εκεί έχουν αποχωρήσει.

Στο μεταξύ το ορεινό οδικό δίκτυο προς Ασπροποτάμο Τρικάλων είναι κατεστραμμένο και αποκλεισμένο και εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται με ελικόπτερο, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, που πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων μέσω δασικών οδών από Πύλη Τρικάλων.

Αντλήσεις υδάτων πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας , δήλωσε ο κ. Αρτοποιός , και πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς Αγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη και Ιπποκράτη Στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας Γιάννουλης Λάρισας πραγματοποιούνται μεταφορές συμπολιτών μας όλο το χρονικό διάστημα από το πρωί με πλωτά μέσα.

Παράλληλα έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα από Λάρισα προς Τύρναβο και πραγματοποιούνται μεταφορές μόνο με αστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό οι περιοχές Αμφιθέα, Ομορφοχώρι και Πλατύκαμπος είναι πλέον προσβάσιμες, ενώ στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα Μεσάγγαλα Αλεξανδρινή, Στόμιο Στεφανοβίκειο , Ριζόμυλο παραμένουν δυνάμεις σε προληπτική επιτήρηση του πλημμυρικού φαινομένου.

«Επισημαίνεται ακόμη ότι σε όλες τις περιοχές παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ΠΣ και της ΠΠ, ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Σημαντική είναι και η συνεισφορά εθελοντών και εθελοντικών ομάδων.Είμαστε από την πρώτη στιγμή τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας και θα είμαστε δίπλα τους σε ότι απαιτηθεί» κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Προς ταυτοποίηση οι δύο σοροί που εντοπίστηκαν σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου – Εικάζεται ότι είναι το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοείτο

Στο ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοείται εικάζεται ότι ανήκουν οι δύο σοροί, ενός άνδρα και μιας γυναίκας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη 13/09 και την περασμένη Παρασκευή 08/09 σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.

Η σορός της γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Θεοτόκου νότια του Πηλίου την Παρασκευή 08/09. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, έχει αποσταλεί DNA στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ και θα χρειαστούν 20 ημέρες για την ταυτοποίηση. Για τον άνδρα πέρα από τη διαδικασία με το DNA όπου ισχύει η ίδια διαδικασία, επειδή έχει κάποιο τατουάζ αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας. Η σορός του είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή Μουρτιά Πηλίου από στελέχη του λιμενικού σώματος.

Σημειώνεται ότι το ζευγάρι είχε παντρευτεί δύο εβδομάδες πριν τα ίχνη του να χαθούν, στο Πήλιο.

Συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες στη Λάρισα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλημμύρας

«Μάχη» με το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού Λάρισας δίνουν κάτοικοι και δήμοι, ώστε να αντιμετωπιστεί το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει φέρει καταστροφικές συνέπειες σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές.

Το μέγεθος των προβλημάτων είναι τεράστιο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα σε αρκετούς δήμους, ενώ οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους.

Ελλείψεις υπάρχουν σε είδη πρώτης ανάγκης σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ συνεχίζουν οι εθελοντικές δράσεις για την βοήθεια προς τους πληγέντες.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε αρκετές περιοχές της επαρχίας, ενώ μεγάλος αγώνας γίνεται για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο οδικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα, σοβαρό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της νέας κοίτης που έχει δημιουργηθεί στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας της Γιάννουλης, στην πόλη της Λάρισας που έχει πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και η προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους για την άντληση των νερών από τα σπίτια.

Συνεχείς επιχειρήσεις απεγκλωβισμών, απάντλησης υδάτων και αποκατάστασης οδικών συνδέσεων στη Θεσσαλία – Κίνδυνος για υπερχείλιση της λίμνης Κάρλας

Για δέκατη ημέρα συνεχίζονται οι δυσκολίες για τους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου , χωρίς πόσιμο νερό .Τα νερά που φτάνουν στις βρύσες τους κατά διαστήματα που δεν είναι πόσιμα και δεν ενδείκνυνται σύμφωνα με τους επιστήμονες ούτε για στοιχειώδη χρήση αφού οι αναλύσεις δείχνουν ότι είναι ακατάλληλα.

Την ίδια ώρα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου,εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας,ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Μέσα στον Βόλο ,που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης,συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης.Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια και οι κάτοικοι των συνοικιών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τη ζωή τους με αφετηρία τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την καταστροφή.

Νεάπολη,Παλαιό Λιμεναρχείο,Παπαδιαμάντη,Παλαιά,Αγιος Παντελεήμονας,Οινόπνευμα,Καλλιθέα,Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που επλήγησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη και με υποδομές που διαλύθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

Μέσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και σε μαρίνες σκαφών και δεκάδες ακτές της περιοχής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική αφού η επιφάνεια της θάλασσας είναι καλυμμένη από φερτές ύλες που κατέβασαν τα ποτάμια από το Πήλιο,μετατρέποντας τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού σε μία θάλασσα που χρήζει προσοχής για τη κίνηση σκαφών σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας στη λίμνη Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς) όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Από την υπερχείλιση της Κάρλας,στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό,κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους . Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο,Νίκη,Μόδεστος,Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου,αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους ,αλλά και τους ειδικούς,η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της,που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.

Στο Πήλιο που επλήγη από τη θεομηνία με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη “με ταχείς ρυθμούς, περισσότερες δυνάμεις και μέσα και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ,πάνω των 1,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι πολυδιάστατες ενέργειες για αποκαταστάσεις μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.Αλλωστε ο πρώτος στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι απεγκλωβισμοί πολιτών σε κίνδυνο, έχει επιτευχθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται.Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν,ενώ η γέφυρα “Καλοκαιρινός” στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων”.

Παράλληλα από την Αστυνομία τρία άτομα συνελήφθησαν στον Βόλο την ώρα που λεηλατούσαν εγκαταλειμμένο από τους ιδιοκτήτες του σπίτι,λόγω των πλημμυρών.Οι τρεις συλληφθέντες διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού και εισήλθαν στο εσωτερικό με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

Άλλοι επίσης επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και για το λόγο αυτό από το γραφείο του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου καταγγέλθηκε με ανακοίνωση ότι “άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και προθυμοποιούνται να τους διευκολύνουν ως πλημμυροπαθείς για να πάρουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που δήθεν χορηγεί ο Δήμος και προς τούτο θα πρέπει να τους δώσουν λογαριασμό τραπέζης με κωδικούς. Επειδή πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για απάτη καλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία. Ούτως ή άλλως η διαδικασία των όποιων αποζημιώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με τηλεφωνικές κλήσεις”.

Νέα αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Νέα αναβολή για την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας της θεομηνίας που έπληξε το νομό και μέσω ανακοίνωσης αναφέρει ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών και φυσικά η υγιεινή και το κατάλληλο πόσιμο νερό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι “μετά από την έστω καθυστερημένη και ελλιπή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, που αναφέρει ότι το νερό της είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για λόγους υγειονομικής ασφάλειας και πρόληψης, συνιστά την αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς μέχρι να υδροδοτηθεί η πόλη με νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση,να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι αυλές και τα σχολικά κτίρια και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα σχολεία με καθαρή πόλη χωρίς σκόνη και σωρούς λάσπης”.

Όπως είναι γνωστό μετά από μία αναβολή μίας εβδομάδας, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μαγνησία και την υπόλοιπη Θεσσαλία έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Ξανά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς Θεσσαλονίκη μέσω Καλαμπάκας

Ξεκίνησαν από σήμερα δρομολόγια λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς συγκεκριμένους προορισμούς και με περιορισμένα δρομολόγια προς περιοχές που έχουν πληγεί από την θεομηνία της περασμένης εβδομάδας.

Σήμερα θα γίνουν τα πρώτα δύο δρομολόγια,από τα συνολικά δέκα ημερησίως, προς την Θεσσαλονίκη στις 12.15 και στις 18.15 με επιστροφή από Θεσσαλονίκης στις 18.15 και 21.15.

Επειδή δε ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός λόγω των πλημμυρών η διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα λεωφορεία είναι Βόλος-Λάρισα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Γρεβενά και μέσω Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη,δηλαδή υπερδιπλάσια απόσταση και χρόνος.

Παράλληλα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια προς Αθήνα, Λάρισα, και Λαμία και εντός Μαγνησίας προς Αλμυρό, Βελεστίνο,Αργαλαστή, Κανάλια και Κεραμίδι.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από Λάρισα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πύλη προς Μεσοχώρα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Προτεραιότητα είναι η ταφή των χιλιάδων νεκρών ζώων και η απομάκρυνση των σωρών από σκουπίδια στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές και κάτοικοι πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα.

Την ίδια ώρα, βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας και οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.

Στην κυκλοφορία δόθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι δρόμοι: Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας, Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας και Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου.

Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι αποδόθηκαν σε κυκλοφορία. Ακόμη, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων, επιχειρούν για την αποκατάσταση αναχώματος του Πηνειού στην περιοχή της Γιάννουλης.

Παραμένει κλειστή και πλημμυρισμένη η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας, ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων.

Όσον αφορά στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Άρχισε η μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού σπιτιών και επιχειρήσεων όπου υποχωρούν τα νερά στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Τρικάλων

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας από την κακοκαιρία Daniel, που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, αφού μετρούν τις πληγές τους αρχίζουν παράλληλα έναν μεγάλο αγώνα απομάκρυνσης των άχρηστων αντικειμένων που κατέστρεψαν το νερό και η λάσπη, προκειμένου η καθημερινότητα να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες. Τα προβλήματα σε χωριά και οικισμούς που παραμένουν άλυτα έχουν σχέση, κυρίως, με την καταλληλότητα του νερού για να ικανοποιήσει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε ασφαλές μέρος, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Πλέον, είναι δύσκολη η επιβίωση μίας οικογένειας που έχασε στο νερό το ζωϊκό κεφάλαιό της και οι καλλιέργειες δεν πρόκειται φέτος να έχουν παραγωγή και φυσικά εισόδημα.

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που βρέθηκε στον Δήμο Παλαμά, σκέφτονται πολύ σοβαρά τη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, πολλοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για πλιάτσικο σε επιχειρήσεις ή σπίτια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας προς τους πληγέντες. Μία από αυτές είναι η πράξη ανθρωπιστικής αλληλεγγύης από το Μακροχώρι του Νομού Ημαθίας. Ομάδα εθελοντών του χωριού συνόδευσε την αποστολή που ξεκίνησε από το Μακροχώρι με προορισμό τον Δήμο Πύλης και μετέφερε μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένου νερού, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, τρόφιμα και χαρτικά. Τα παρέδωσαν στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Πύλης, παρουσία του δημάρχου, Κώστα Μαράβα, με σκοπό να διανεμηθούν στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Πύλης για την ανακούφισή τους. Ο Δήμος Πύλης, επίσης, κατόπιν επικοινωνίας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενημερώνει πως έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί για τα κουνούπια στις πληγείσες περιοχές της πρόσφατης θεομηνίας για την αποφυγή μετάδοσσης ασθενειών.

Συγκεκριμένα είδη για τους πολίτες που έχουν ανάγκη συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για:

1. Τρόφιμα μακράς διάρκειας: Μακαρόνια, κριθαράκι, ρύζι, φασόλια, φακές.

2. Λάδι.

3. Κλινοσκεπάσματα (σε άριστη κατάσταση).

4. Υπνόσακους.

5. Εσώρουχα (καινούρια).

6. Κάλτσες (καινούριες).

7. Προϊόντα καθαριότητας: Σκούπες, σφουγγαρίστρες, γάντια μιας χρήσης, κουβάδες.

Η παράδοση των ειδών γίνεται στις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων έναντι ΟΣΕ (Αγίου Βησσαρίωνος 8), τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08:30 έως τις 14:00.

Ο Δήμος Τρικκαίων ευχαριστεί θερμά τους πολίτες από τα Τρίκαλα και από άλλους νομούς που σπεύδουν να συνεισφέρουν και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Κακοκαιρία Daniel: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου – Μετρά τις πληγές της η Θεσσαλία

1.396 πολίτες σε μονάδες Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη χθεσινή ενημέρωση των Αρχών, ανέφερε ότι στις 26 δομές Υγείας που βρίσκονται στις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν προσέλθει 1.396 άτομα για διάφορα ζητήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, έχουν διαγνωστεί 48 άτομα με γαστρεντερίτιδα (δύο περισσότερα από την Τρίτη) και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού (41 περισσότερα από την Τρίτη).

Αναφορικά με το νερό, η Ειρ. Αγαπηδάκη επισήμανε πως παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση (μπάνιο, πλύσιμο προσώπου, δοντιών και μαγείρεμα) στους εξής δήμους:

* Δήμος Βόλου

* Δήμος Νοτίου Πηλίου

* Δήμος Παλαμά

* Δήμος Σοφάδων

* Δήμος Αργιθέας

* Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

* Δήμος Φαρσάλων

* Δήμος Κιλελέρ

* Δήμος Πύλης

* Δήμος Φαρκαδώνας

Το νερό είναι κατάλληλο στους εξής δήμους:

* Δήμος Αλμυρού

* Δήμος Ρήγα Φεραίου

* Δήμος Καρδίτσας

* Δήμος Μουζακίου

* Δήμος Λάρισας

* Δήμος Ελάσσονος

* Δήμος Τυρνάβου

* Δήμος Αγιάς

* Δήμος Τεμπών

* Δήμος Τρικκαίων

* Δήμος Μετεώρων (εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις)

Όπου το νερό δεν είναι κατάλληλο, οι κάτοικοι μπορούν να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν αυλές, να κάνουν άλλες εργασίες. Αν θέλουν όμως να το χρησιμοποιήσουν για μπάνιο, μαγείρεμα κ.τ.λ., θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς Κελσίου για τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει στην εξωτερική θερμοκρασία και μετά να προχωρήσουν σε αυτές τις δουλειές.

Βρέθηκε σορός άνδρα στο Πήλιο

Tη σορό ενός άνδρα αγνώστων στοιχείων στην παραλία Μουρτιά του νοτίου Πηλίου εντόπισαν την Τετάρτη οι ελληνικές Αρχές.

Η σορός περισυνελέγη από δύτες με πλοίο του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για εξέταση και ταυτοποίηση.

Οι Αρχές εξετάζουν εάν πρόκειται για κάποιον από τους αγνοούμενους από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι οι νεκροί από την κακοκαιρία «Daniel» ανέρχονται σε 15.

Να σημειωθεί πως ακόμη αγνοείται ένα ζευγάρι Αυστριακών τουριστών, οι οποίοι παρασύρθηκαν μαζί με το σπίτι όπου διέμεναν από χείμαρρο.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού