Η Δύση απαντά στην Κίνα με τη δημιουργία του διαδρόμου IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor)

Το σχέδιο για τον διάδρομο προβλέπει την κατασκευή σιδηροδρομικής και ναυτιλιακής γραμμής που θα ξεκινάει από την Ινδία και μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ, θα φτάνει μέχρι την Ελλάδα

India Middle East Europe Economic Corridor
Velonastongiaka

Η Κίνα επεκτείνεται, διευρύνει τις εμπορικές και διπλωματικές της σχέσεις και ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο γεωπολιτικά. Τώρα η Δύση επιδιώκει να απαντήσει με τη δημιουργία του διαδρόμου IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor).

«Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν, με μέτρια επιτυχία, να περιορίσουν τις κινεζικές επεκτατικές φιλοδοξίες στο πλαίσιο του σχεδίου του Δρόμου του Μεταξιού», γράφει η Süddeutsche Zeitung, εξηγώντας ακόμη πως «κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις απέκτησαν στοχευμένες συμμετοχές σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής της Δυτικής Ευρώπης, ιδίως σε λιμάνια. Σε περίπτωση κρίσης, όπως μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, το Πεκίνο θα μπορούσε απλώς να κλείσει τους δρόμους μεταφοράς για να αποτρέψει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς από το να επιβάλουν πολύ σκληρές κυρώσεις.

[…] Το σχέδιο για τον διάδρομο προβλέπει την κατασκευή σιδηροδρομικής και ναυτιλιακής γραμμής που θα ξεκινάει από την Ινδία και μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ, θα φτάνει μέχρι την Ελλάδα.

Κατά μήκος της διαδρομής, οι χώρες-εταίροι θέλουν να τοποθετήσουν αγωγούς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, καθώς και πράσινου υδρογόνου. Στόχος είναι η επέκταση του εμπορίου, η διασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα, η μείωση του κόστους και η δημιουργία σταθερών περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού και νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση προθέσεων, ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης θα εκπονηθεί εντός δύο μηνών, που θα καθορίζει το μερίδιο κόστους που αναλογεί σε κάθε εταίρο».

Παρά τις σχετικές προσπάθειες του παρελθόντος δεν κατέστη εφικτό να ανακοπεί η προέλαση της Κίνας. «Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει με τον IMEC». Σημείο-κλειδί είναι η συμμετοχή της Ινδίας: «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, […] η κυβέρνηση της οποίας απεύχεται να παραμείνει η Κίνα ο κυρίαρχος παράγοντας στην Ασία», όπως, εξηγεί ο Χόλγκερ Γκεργκ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίου στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW).

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού