Αλβανία: Νέα απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη

Στις αποφάσεις άρνησης της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

μπελερης
Velonastongiaka

Σύ,μφωνα με την ΕΡΤ, αμέσως μετά την σημερινή απόφαση του Εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων, με την οποία απορρίπτονται εκ΄ νέου τα αιτήματα του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη για την αποφυλάκισή του και για το δικαίωμα της άσκησης των δημαρχικών υποχρεώσεων του, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Βέλγος Πατρίκ Χενρί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, οι οποίοι παρέστησαν σήμερα (18/9) στη δίκη.

Ο Βέλγος δικηγόρος έκρινε ότι στις αποφάσεις άρνησης της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπε, ότι δεν υπάρχουν κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας από τον Φρέντυ Μπαλέρη και ταυτόχρονα μπορεί να εφαρμοστούν άλλα εχέγγυα μέτρα που αποτρέπουν τη φυγή. Αναφερόμενος στη θέση των δικαστηρίου ότι η αποφυλάκιση Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης στοιχείων της δικογραφίας, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί από τη στιγμή που μόνο ένας μάρτυς κατάθεσε εναντίον ενώ οι άλλοι υπέρ. Ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις τέλεσης νέου ποινικού αδικήματος από τον Μπελέρη και έκρινε δυσανάλογο το μέτρο φυλάκισης αναφορικά με το γεγονός ότι από τους περισσότερους των τριάντα κατηγορούμενων για εκλογικό αδίκημα μόνο ο Μπελέρης κρατείται προφυλακισμένος.

Ο Έλληνας πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαiωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Η προφυλάκιση και το αδίκημα αποτελεί δυσαναλογία, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Χρήστος Παϊσιος.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού