Λονδίνο: Έκθεση για την 80η επέτειο διάσωσης των Βούλγαρων εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος

Η έκθεση στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Λονδίνο θα διαρκέσει όλον τον Νοέμβριο

Λονδίνο, Έκθεση ,80η επέτειος διάσωσης των Βούλγαρων εβραίων
Velonastongiaka

Έκθεση ντοκουμέντων με αφορμή την 80η επέτειο της διάσωσης των Βούλγαρων Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε στη βουλγαρική πρεσβεία στο Λονδίνο, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Λονδίνο Μαρίν Ράικοφ την Τρίτη στο BTA. Η έκθεση με τίτλο “Let My People Go” τιμά τη διάσωση Εβραίων που ήταν αλλοδαποί (μη Βούλγαροι) πολίτες, αλλά χρησιμοποίησαν την λεγόμενη βουλγαρική οδό διαφυγής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πολλά από τα έγγραφα που εκτίθενται προέρχονται από αρχεία στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και το Ισραήλ, και είναι η πρώτη φορά που φτάνουν στο κοινό. Σύμφωνα με το ΒΤΑ, δεκάδες πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ και χωρών των δυτικών Βαλκανίων, διπλωμάτες, δημόσια πρόσωπα και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού στο Λονδίνο έμαθαν για τα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα και σχολίασαν με ενδιαφέρον τον ρόλο των βουλγαρικών κυβερνητικών θεσμών και τη χρήση διπλωματικών τηλεγραφημάτων, θεωρήσεων διέλευσης, διαβατηρίων Νάνσεν και πλοίων με βουλγαρική σημαία για να βοηθήσουν στη διαφυγή Εβραίων από τη Σλοβακία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία στην Παλαιστίνη.

Η έκθεση στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Λονδίνο θα διαρκέσει όλον τον Νοέμβριο. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ανεξάρτητης Εταιρείας Ιστορίας και του Βουλγαρικού Ιδρύματος Μνήμης. Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του πρέσβη Ράικοφ.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού