Ουκρανία: Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή

Η Ουκρανία ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι οι δυνάμεις της διέσχισαν τον Δνείπερο και δημιούργησαν αρκετά προγεφυρώματα στις ανατολικές όχθες του ποταμού, αν και η Ρωσία υποστηρίζει ότι σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις

ουκρανια
Velonastongiaka

Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022 και σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες συνέβησαν πολύ μακριά από τις γραμμές του μετώπου, ανέφερε σήμερα το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ουκρανία, που έχει αναπτύξει δεκάδες παρατηρητές σε όλη τη χώρα, διευκρίνισε ότι αναμένει πως ο πραγματικός απολογισμός θα είναι «πολύ υψηλότερος» από εκείνον που ανακοινώνουν οι επίσημες πηγές, δεδομένου ότι οι προσπάθειες επαλήθευσης συνεχίζονται. Αυτό περιλαμβάνει γεγονότα που συνέβησαν κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής, όπως τη μάχη για τον έλεγχο της Μαριούπολης, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν πολύ υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

«Δέκα χιλιάδες άμαχοι νεκροί είναι ένα μακάβριο ορόσημο για την Ουκρανία», σχολίασε η Ντανιέλ Μπελ, η επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών. «Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, που τώρα μπαίνει στον 21ο μήνα, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και οι βαριές ανθρώπινες απώλειες θα είναι δύσκολο να ερευνηθούν», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε εκρηκτικά όπλα, όπως σε όλμους, πυραύλους και πυρομαχικά διασποράς. Οι μισοί από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί τους τρεις τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πολύ μακριά από τις γραμμές του μετώπου, σημείωσε ο ΟΗΕ, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ρωσικές δυνάμεις και τις καθυστερημένες εκρήξεις εγκαταλειμμένων όπλων.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει αμάχους στο στόχαστρό της.

Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι απέτρεψε και νέες προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να διασχίσουν τον Δνείπερο

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι πεζοναύτες, δυνάμεις της αεροπορίας και του πυροβολικού απέκρουσαν και νέες προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκτήσει πρόσβαση στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου και στα νησιά στις εκβολές του ποταμού στη νότια Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πυροδοτώντας έναν μεγάλο ευρωπαϊκό χερσαίο πόλεμο και την πιο σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι οι δυνάμεις της διέσχισαν τον Δνείπερο και δημιούργησαν αρκετά προγεφυρώματα στις ανατολικές όχθες του ποταμού, αν και η Ρωσία υποστηρίζει ότι σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις.

“Πεζοναύτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας σταματούν όλες τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αποκτήσουν πρόσβαση με αμφίβια μέσα στα νησιά του Δνείπερου και την αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο στο οποίο λέει ότι εμφανίζονται πεζοναύτες να νικούν τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι στρατιώτες εμφανίζονται να χρησιμοποιούν όπλα διαφόρων τύπων, αν και δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα της μάχης.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες και χάνουν εξοπλισμό στις ανεπιτυχείς τους προσπάθειες να φθάσουν σε νησιά στο Δνείπερο. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διασταυρώσει τις αναφορές των δύο πλευρών για το πεδίο των μαχών.

Επίσης, συνεχίζει να μην είναι σαφές πόσο σημαντική είναι η ουκρανική προσπάθεια για πρόσβαση στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. Η διάσχιση του Δνείπερου αφήνει τις ουκρανικές μονάδες να είναι εκτεθειμένες μεταξύ του ποταμού και περιοχών με έλη από τη μία πλευρά και των ρωσικών γραμμών με ισχυρή οχύρωση από την άλλη.

Παράλληλα με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία τώρα ελέγχει το 17,5% του διεθνώς αναγνωρισμένου ουκρανικού εδάφους. Η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντικά κέρδη κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού